Tải bản đầy đủ (.pdf) (28 trang)

Đề thi tuyển sinh vào lớp 10 môn chuyên Tiếng Anh sở GD&ĐT Thừa Thiên Huế năm học 2019 - 2020 - Học Toàn Tập

Bạn đang xem bản rút gọn của tài liệu. Xem và tải ngay bản đầy đủ của tài liệu tại đây (638.71 KB, 28 trang )

(1)

Page 1
SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO


THỪA THIÊN HUẾ


KỲ THI TUYỂN SINH LỚP 10 THPT CHUYÊN QUỐC HỌC
NĂM HỌC 2019-2020


Khóa ngày 02 tháng 6 năm 2019
ĐỀ THI CHÍNH THỨC


(Đề thi có 08 trang)


Môn thi: TIẾNG ANH (CHUYÊN)


Thời gian làm bài: 120 phút (không kể thời gian giao đề)


Điểm


(Bằng số và bằng chữ)


Họ tên và chữ ký giám khảo 1: Mã phách
Họ tên và chữ ký giám khảo 2:


*Ghi chú: - Học sinh làm bài trên đề thi và khơng ghi gì vào phần trên;


- Thí sinh khơng được sử dụng tài liệu. Giám thị khơng giải thích gì thêm.


---


I. LISTENING (20 points)



The listening test has THREE parts. You will hear each part TWICE. At the beginning
of each part, you will have time to read the questions and at the end of each part, you
will have time to complete your answers.


Part 1 (6 points)
Questions 1-6


You will hear a boy called Josh talking to his class about a trip he recently went on.
For each question, fill in the missing information in the numbered space.


Write NO MORE THAN TWO WORDS AND/OR A NUMBERfor each answer.
Josh went to the Weather Center with his (1) ___________________.


Josh says the Center first reported strong winds in (2) ___________________.
The Center later put forecast in (3) ___________________ for everyone to see.


Lots of weather information now comes from (4) _________________, according to Josh.
Josh thinks people need to know how much (5) ___________________ there'll be.


Josh says that his local (6) __________________ always needs to know about the weather.


Part 2 (5 points)
Questions 7-11


You will hear part of an interview with a boy called Simon who is helping to protect
the environment. For each question, choose the correct answer A, B or C.


7. Simon enjoys taking his boat onto the River Stanton because
A. he knows many people who go there.



B. the speed of the water makes it exciting.
C. it is the closest river to his hometown.
8. Simon noticed that the river water


A. was going lower and lower.



(2)

Page 2
9. Simon learned more about the problem with the river


A. by looking on the Internet.


B. by asking the people who owned the river.
C. by talking to his school teachers.


10. Why did Simon do a special course?


A. To join an organization that protects the river
B. To learn about the geography of the river


C. To be able to check the water quality of the river
11. Simon is pleased because


A. the company causing the problem closed.
B. he found a way to reduce the problem.


C. he discovered new plants that live in the river.


Part 3 (9 points)
Questions 12-15



Listen to a conversation between a foreign student and the accommodation secretary
of the college at which he has enrolled and complete the accommodation table.


Write NO MORE THAN THREE WORDS AND/OR A NUMBER for each answer.
College Accommodation


Types of rooms Names of shared rooms What is not provided


Example:


single room


12. ____________________


Example:


bathroom


13. ____________________


14. ____________________


15. ____________________


Questions 16-20


Listen to a conversation between a foreign student and the accommodation secretary
of the college at which he has enrolled and answer the questions 16-20.



Write NO MORE THAN THREE WORDS for each answer.
16. What kind of washing machines is there in the laundrettes?


__________________________________________________________________________
17. How often are the rooms cleaned in the college accommodation?


__________________________________________________________________________
18. Where can the students watch TV?


__________________________________________________________________________
19. What kind of housing arrangement provides breakfast and dinner?


__________________________________________________________________________
20. What kind of accommodation does the student sign up for?



(3)

Page 3
II. VOCABULARY AND GRAMMAR (10 points)


Circle the letter A, B, C or D to indicate the word or phrase that best completes each of
the following sentences.


1. Jane has just bought _______.


A. an impressive reddish French wood coffee table.
B. a reddish impressive wood French coffee table.
C. an impressive French wood reddish coffee table.
D. an impressive wood French reddish coffee table.


2. By 1820, there were over sixty steamboats on the Mississippi river, _______ were quite
luxurious.



A. which many B. many of them C. many of which D. many that


3. You should always have a good breakfast, _______ you run the risk of getting an ulcer.
A. in case B. or else C. so that D. unless


4. We _______ to the station because it turned out the train was delayed.
A. needn‟t rush B. needn't have rushed
C. mustn‟t have rushed D. mustn‟t rush


5. I didn‟t want to move abroad but Bill _______ me into it.


A. talked B. told C. said D. urged


6. Facebook is a great way to _______ in touch with your friends.


A. keep B. put C. make D. take


7. If you don‟t have an eye _______ detail, it‟s rather difficult to become an editor.


A. for B. at C. on D. with


8. He always did well at school in spite of having had his early education _______ by
illness.


A. interfered B. disrupted C. intervened D. collapsed
9. They are happily married although, of course, they argue _______.


A. up and about B. now and then



C. to and fro D. by and large


10. Having been asked to speak at the conference, _______.
A. some notes were prepared for Dr. Clark


B. where hundreds of leading experts attended
C. Dr. Clark prepared some notes


D. audiences were pleased to hear Dr. Clark


11. He opened the account with a(n) _______ to running up a healthy overdraft.


A. aim B. view C. purpose D. plan


12. _______ that Kim was getting married, we were sorry she‟d be leaving home.
A. Delighted though we were B. As we were delighted


C. However delighted were we D. So delighted we were
13. Have a piece of chocolate, _______?



(4)

Page 4
14. I know you didn‟t want to upset me but I‟d sooner you _______ me the whole truth
yesterday.


A. could have told B. told


C. have told D. had told


15. I suggest the room _______ before Christmas.



A. be decorated B. is decorated
C. was decorated D. will be decorated


16. Researchers warn us that too much _______ to the sun can cause skin cancer.
A. exhibition B. exposure C. sunbath D. subjection


17. Annie: This computer program would be a great way to brush up on my English,
wouldn‟t it?


Tommy: _______ with your pronunciation.


A. What it can‟t do is help B. It was because it can‟t help
C. All it can‟t help is D. The thing that it can‟t help


18. This prestigious university _______ just over $2 million to nanotechnology research
recently.


A. says to allocate B. said to have allocated
C. is said to have allocated D. is said that they allocated
19. He still suffers from a rare tropical disease which he _______ while in Africa.


A. infected B. complained C. gained D. contracted
20. _______ Keith made in his attempt to catch the dog that he strained his back.


A. Such a great effort B. Such was the effort
C. So was the effort that D. So great effort


III. READING (25 points)


Part 1: Read the following passage, circle the letter A, B, C or D to indicate the correct


answer to each of the following questions. (5 points)


Because the low latitudes of the Earth, the areas near the equator, receive more heat
than the latitudes near the poles, and because the nature of heat is to expand and move, heat
is transported from the tropics to the middle and high latitudes. Some of this heat is moved
by winds and some by ocean currents, and some gets stored in the atmosphere in the form of
latent heat. The term “latent heat” refers to the energy that has to be used to convert liquid
water to water vapor. We know that if we warm a pan of water on a stove, it will evaporate,
or turn into vapor, faster than if it is allowed to sit at room temperature. We also know that
if we hang wet clothes outside in the summertime they will dry faster than in winter, when
temperatures are colder. The energy used in both cases to change liquid water to water
vapor is supplied by heat – supplied by the stove in the first case and by the Sun in the latter
case. This energy is not lost. It is stored in water vapor in the atmosphere as latent heat.
Eventually, the water stored as vapor in the atmosphere will condense to liquid again, and
the energy will be released to the atmosphere.



(5)

Page 5
of the Sun‟s energy. Once this latent heat is stored within the atmosphere, it can be
transported, primarily to higher latitudes, by prevailing, large-scale winds. Or it can be
transported vertically to higher levels in the atmosphere, where it forms clouds and
subsequent storms, which then release the energy back to the atmosphere.


1. The passage mainly discusses how heat


A. is transformed and transported in the Earth‟s atmosphere.
B. is transported by ocean currents.


C. can be measured and analyzed by scientists.
D. moves about the Earth‟s equator.



2. According to the passage, in which of the following ways do the tropics differ from the
Earth's polar regions?


A. The height of cloud formation in the atmosphere
B. The amount of heat they receive from the Sun
C. The strength of their large-scale winds


D. The strength of their oceanic currents


3. Why does the author mention “the stove” in paragraph 1?


A. To describe the heat of the Sun


B. To illustrate how water vapor is stored
C. To show how energy is stored


D. To give an example of a heat source


4. According to the passage, most ocean water evaporation occurs especially
A. around the higher latitudes.


B. in the tropics.


C. because of large-scale winds.
D. because of strong ocean currents.


5. According to the passage, 30 percent of the Sun‟s incoming energy
A. is stored in clouds in the lower latitudes.


B. is transported by ocean currents.


C. never leaves the upper atmosphere.
D. gets stored as latent heat.


Part 2: Read the following passage, circle the letter A, B, C or D to indicate the word
or phrase that best fits each of the numbered blanks. (10 points)


FLORA AND FAUNA AT RISK


(0) ______ many leading zoologists and botanists have expressed their (1) ______ about
the preservation of endangered species, the current (2) ______ are that most of the measures
taken to protect these species against extinction have had only a limited effect.


From the (3) ______ of the sea to mountain slopes, tens of thousands of species have
become extinct in the past 300 years. (4) ______ these species thousands have died out even
before they have been discovered. It is no wonder then that many experts believe that
mankind has reached the (5) ______ of no return.



(6)

Page 6
Now CITES (Convention on International Trade in Endangered Species) has (9) ______
the responsibility of getting 800 species of animals and plants banned from international
trade and (10) ______ 23,000 placed under strict control. This is a step in the right direction,
but should CITES and other organisations fail, the howl of wolves and noises made by other
animals may only be heard on tape or CD in future.


0. A. Nevertheless B. However C. Despite D. Although
1. A. concern B. worry C. care D. bother
2. A. recommendations B. indications C. directions D. proposals


3. A. bed B. foot C. base D. bottom



4. A. From B. Between C. Within D. Among
5. A. site B. location C. spot D. point
6. A. average B. normal C. standard D. typical
7. A. In addition B. Consequently C. As a whole D. Even so


8. A. fly B. grow C. nest D. flock


9. A. turned down B. signed up C. taken on D. put off
10. A. other B. others C. another D. the other


Part 3: Read the following passage, think of the word which best fits each space. Use
only ONE word in each gap. There is an example at the beginning (0). (10 points)


The Hi-Tech Home


These days it is not always easy to tell the difference (0) between a piece of everyday
household equipment and a computer. And experts predict that this distinction will become
even harder to (1) ________________ as a whole range of new electronic household
appliances comes (2) ________________ the market.


Imagine, for example, a refrigerator that knows when you are out of eggs and orders
them for you from the supermarket. Or how would you like to have a television that is able
to search the channels for the (3) ________________ of programs you like, and then (4)
________________ them for you to watch at your leisure? And how about a heating system
that listens to the weather forecast and adjusts itself (5) ________________ preparation for
(6) ________________ changes are on the way?


This is (7) ________________ not the first time that you have heard predictions like
these. Futurists have been telling us for decades that technology is (8) ________________
to eliminate all kinds of household chores. But (9) ________________ many improvements


in individual areas, „whole-house control‟, whereby one integrated electronic system
controls all (10) ________________ of domestic life, has not really taken off. Two things
promise to change all that, however. One is the introduction of very powerful microchips
and the other is the spread of information about what is available, thanks to the Internet.


IV. WRITING (25 points)


Part 1: For each question, complete the second sentence in such a way that it is as
SIMILAR in meaning as possible to the original one. (5 points)


1. We couldn‟t relax until all the guests had gone home.



(7)

Page 7
2. I did my best to arrive here on time.


I made ________________________________________________________________.
3. They recruited very few young applicants.


Hardly ________________________________________________________________.
4. The collision didn‟t damage my car much.


Not a great _____________________________________________________________.
5. When are the council going to do something about the city‟s traffic problems?


It‟s high time something __________________________________________________.


Part 2: For each question, complete the second sentence in such a way that it has the
CLOSEST meaning to the original one, using the WORD given. DO NOT
change this word. You must use between THREE AND FIVE WORDS,
including the word given. (5 points)



1. What the archaeologists discovered when they opened the tomb was amazing. (MADE)
The _________________________________ when they opened the tomb was amazing.
2. People are more interested in history than you might expect. (LESS)


You might _____________________________________________ interested in history.
3. For me, imagining what life must have been like then is just not possible. (QUITE)


I find it ____________________________________ what life must have been like then.
4. It‟s difficult for a poorly performing company to make a profit. (TURN)


If a company is performing poorly, it‟s difficult to __________________________ one.
5. The failure of the company was incredibly disappointing. (BITTERLY)


I ________________________________________________ the failure of the company.


Part 3: Write a short essay of about 250 words on the following topic. (15 points)

With the development of technology in education, will traditional classrooms



disappear in the future? What’s your opinion?




(8)

Page 8


………
………
………
………
………
………
………


………
………
………
………
………
………
………
………
………
………
………
………
………
………
………
………
………
………
………
………
………
………
………
………
………
………



(9)

Page 9
SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO



THỪA THIÊN HUẾ
ĐÁP ÁN CHÍNH THỨC


(Đáp án có 4 trang)


KỲ THI TUYỂN SINH LỚP 10 THPT CHUYÊN QUỐC HỌC
NĂM HỌC 2019-2020


Khóa ngày 02 tháng 6 năm 2019
Môn thi: TIẾNG ANH (CHUYÊN)


Thời gian làm bài: 120 phút (không kể thời gian giao đề)


HƯỚNG DẪN CHẤM – ĐÁP ÁN – THANG ĐIỂM
A. Hướng dẫn chấm


- Giám khảo chấm bài dựa theo thang điểm của đáp án.


- Giám khảo thảo luận kĩ đáp án để quét hết tất cả những phương án đúng có thể.


- Trường hợp thí sinh có cách giải quyết khác với đáp án nhưng hợp lí giám khảo cần thảo
luận với Tổ trưởng để thống nhất và bổ sung phương án chấm, đảm bảo khách quan, cơng
bằng cho tất cả các thí sinh.


- Trong phần viết lại câu, giám khảo cần quan tâm đến tính giao tiếp khi xem xét việc thí
sinh đạt nguyên điểm hay một phần điểm của câu. Nếu thí sinh đưa ra phương án trả lời hợp
lí khác thì giám khảo cần thống nhất với Tổ trưởng chấm để đảm bảo chấm đúng và công
bằng cho mọi thí sinh.


- Lưu ý thang điểm chấm trong các phần có khác nhau.



B. Đáp án và thang điểm
I. LISTENING (20 points)


The listening test has THREE parts. You will hear each part TWICE. At the beginning
of each part, you will have time to read the questions and at the end of each part, you
will have time to complete your answers.


Part 1 (6 points)
Questions 1-6


You will hear a boy called Josh talking to his class about a trip he recently went on.
For each question, fill in the missing information in the numbered space.


Write NO MORE THAN TWO WORDS AND/OR A NUMBERfor each answer.
1. youth club 2. 1859 3. newspapers 4. space 5. rain 6. zoo


Part 2 (5 points)
Questions 7-11


You will hear part of an interview with a boy called Simon who is helping to protect
the environment. For each question, choose the correct answer A, B or C.


7. Simon enjoys taking his boat onto the River Stanton because
B. the speed of the water makes it exciting.


8. Simon noticed that the river water
C. was having a negative effect on him.



(10)

Page 10


10. Why did Simon do a special course?


C. to be able to check the water quality of the river
11. Simon is pleased because


B. he found a way to reduce the problem.


Part 3 (9 points)
Questions 12-15


Listen to a conversation between a foreign student and the accommodation secretary
of the college at which he has enrolled and complete the accommodation table.


Write NO MORE THAN THREE WORDS AND/OR A NUMBER for each answer.


12. twin study bedroom 13. toilet 14. showers 15. towels


Questions 16-20


Listen to a conversation between a foreign student and the accommodation secretary
of the college at which he has enrolled and answer the questions 16-20.


Write NO MORE THAN THREE WORDS for each answer.
16. coin-operated


17. every week / once a week
18. a common room / sitting areas
19. half board


20. with a family / homestay



II. VOCABULARY AND GRAMMAR (10 points)


Circle the letter A, B, C or D to indicate the word or phrase that best completes each of
the following sentences.


1. A 2. C 3. B 4. B


5. A 6. A 7. A 8. B


9. B 10. C 11. B 12. A


13. B 14. D 15. A 16. B


17. A 18. C 19. D 20. B


III. READING (25 points)


Part 1: Read the following passage, circle the letter A, B, C or D to indicate the correct
answer to each of the following questions. (5 points)


1. A 2. B 3. D 4. B 5. D


Part 2: Read the following passage, circle the letter A, B, C or D to indicate the word
or phrase that best fits each of the numbered blanks. (10 points)


0. D. Although


1. A. concern 2. B. indications 3. D. bottom 4. D. Among 5. D. point
6. A. average 7. B. Consequently 8. C. nest 9. C. taken on 10. C. another



Part 3: Read the following passage, think of the word which best fits each space. Use
only ONE word in each gap. There is an example at the beginning (0). (10 points)



(11)

Page 11


1. make/draw 2. on(to)


3. type(s)/kind(s)/sort(s) 4. record / save / store


5. in 6. whatever


7. probably/ perhaps/maybe/ possibly 8. about/going


9. despite 10. aspects


IV. WRITING (25 points)


Part 1: For each question, complete the second sentence in such a way that it is as
SIMILAR in meaning as possible to the original one. (5 points)


1. after/when all the guests had gone (home) could we relax / were we able to relax
2. every [possible/single] effort to arrive here on time


3. any young applicants were recruited


4. deal/ amount of damage was done/ caused to my car (in/ by the collision)
5. was/ were done about the city‟s traffic problems (by the council)


Part 2: For each question, complete the second sentence in such a way that it has the


CLOSEST meaning to the original one, using the WORD given. DO NOT
change this word. You must use between THREE AND FIVE WORDS,
including the word given. (5 points)


1. discovery [(that / which) the archaeologists made/ made by the archaeologists]
2. expect people [to be less/are less]


3. quite impossible to imagine
4. turn (it) into a profitable


5. was bitterly disappointed [by/at/about/with]


Part 3: Write a short essay of about 250 words on the following topic. (15 points)

With the development of technology in education, will traditional classrooms



disappear in the future? What’s your opinion?


1. Content: 35% of total mark


 Providing all main ideas and details as required


 Communicating intentions sufficiently and effectively
2. Organization and presentation: 30% of total mark


 Ideas are well organized and presented with coherence, cohesion and clarity
 The essay is well-structured


3. Language: 30% of total mark


 Demonstration of a variety of vocabulary and structures appropriate to the
level of English language gifted lower-secondary school students



 Good use and control of grammatical structures
4. Handwriting, punctuation and spelling: 5% of total mark


 Legible handwriting



(12)

Page 12
TT Tiêu chí chấm kỹ năng nói Điểm Ghi chú


1 Pronunciation and Intonation – 4 điểm
2 Grammatical Range and Accuracy – 4 điểm
3 Lexical Resource – 4 điểm


4 Fluency and Coherence – 4 điểm
5 Content – 4 điểm


Tổng cộng /20 điểm



(13)

Page 13
SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO


THỪA THIÊN HUẾ


KỲ THI TUYỂN SINH LỚP 10 THPT CHUYÊN QUỐC HỌC
NĂM HỌC 2019-2020


Khóa ngày 02 tháng 6 năm 2019
ĐỀ THI DIỄN ĐẠT NÓI


CHÍNH THỨC


(20 điểm)


Mơn thi: TIẾNG ANH (CHUN)


Thời gian làm bài: 08 phút (05 phút chuẩn bị; 03 phút trình bày)


Đề số 01



Question 01

What life skill(s) do you think a teenager needs to gain?


You have 5 minutes to sketch out what you are going to say. You should prepare
notes instead of full sentences and try to SPEAK as naturally as possible.


Your talking time should not exceed 3 minutes.
Good luck!


SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO


THỪA THIÊN HUẾ KỲ THI TUYỂN SINH LỚP 10 THPT CHUYÊN QUỐC HỌC NĂM HỌC 2019-2020
Khóa ngày 02 tháng 6 năm 2019


ĐỀ THI DIỄN ĐẠT NĨI
CHÍNH THỨC


(20 điểm)


Mơn thi: TIẾNG ANH (CHUYÊN)


Thời gian làm bài: 08 phút (05 phút chuẩn bị; 03 phút trình bày)


Đề số 02




Question 02

Talk about your experience of learning English.



You have 5 minutes to sketch out what you are going to say. You should prepare
notes instead of full sentences and try to SPEAK as naturally as possible.



(14)

Page 14
SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO


THỪA THIÊN HUẾ


KỲ THI TUYỂN SINH LỚP 10 THPT CHUYÊN QUỐC HỌC
NĂM HỌC 2019-2020


Khóa ngày 02 tháng 6 năm 2019
ĐỀ THI DIỄN ĐẠT NĨI


CHÍNH THỨC
(20 điểm)


Môn thi: TIẾNG ANH (CHUYÊN)


Thời gian làm bài: 08 phút (05 phút chuẩn bị; 03 phút trình bày)


Đề số 03



Question 03

What outdoor activities would you like to take part in?



You have 5 minutes to sketch out what you are going to say. You should prepare
notes instead of full sentences and try to SPEAK as naturally as possible.



Your talking time should not exceed 3 minutes.
Good luck!


SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO
THỪA THIÊN HUẾ


KỲ THI TUYỂN SINH LỚP 10 THPT CHUYÊN QUỐC HỌC
NĂM HỌC 2019-2020


Khóa ngày 02 tháng 6 năm 2019
ĐỀ THI DIỄN ĐẠT NĨI


CHÍNH THỨC
(20 điểm)


Môn thi: TIẾNG ANH (CHUYÊN)


Thời gian làm bài: 08 phút (05 phút chuẩn bị; 03 phút trình bày)


Đề số 04



Question 04

How does technology facilitate (

hỗ trợ

) you in your study?



You have 5 minutes to sketch out what you are going to say. You should prepare
notes instead of full sentences and try to SPEAK as naturally as possible.



(15)

Page 15
SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO



THỪA THIÊN HUẾ


KỲ THI TUYỂN SINH LỚP 10 THPT CHUYÊN QUỐC HỌC
NĂM HỌC 2019-2020


Khóa ngày 02 tháng 6 năm 2019
ĐỀ THI DIỄN ĐẠT NĨI


CHÍNH THỨC
(20 điểm)


Mơn thi: TIẾNG ANH (CHUN)


Thời gian làm bài: 08 phút (05 phút chuẩn bị; 03 phút trình bày)


Đề số 05



Question 05

Do you like doing voluntary work? Give your reasons.



You have 5 minutes to sketch out what you are going to say. You should prepare
notes instead of full sentences and try to SPEAK as naturally as possible.


Your talking time should not exceed 3 minutes.
Good luck!


SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO
THỪA THIÊN HUẾ


KỲ THI TUYỂN SINH LỚP 10 THPT CHUYÊN QUỐC HỌC
NĂM HỌC 2019-2020



Khóa ngày 02 tháng 6 năm 2019
ĐỀ THI DIỄN ĐẠT NĨI


CHÍNH THỨC
(20 điểm)


Môn thi: TIẾNG ANH (CHUYÊN)


Thời gian làm bài: 08 phút (05 phút chuẩn bị; 03 phút trình bày)


Đề số 06



Question 06

Talk about the advantages and/ or disadvantages



of being the only child in a family.



You have 5 minutes to sketch out what you are going to say. You should prepare
notes instead of full sentences and try to SPEAK as naturally as possible.



(16)

Page 16
SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO


THỪA THIÊN HUẾ KỲ THI TUYỂN SINH LỚP 10 THPT CHUYÊN QUỐC HỌC NĂM HỌC 2019-2020
Khóa ngày 02 tháng 6 năm 2019


ĐỀ THI DIỄN ĐẠT NĨI
CHÍNH THỨC


(20 điểm)



Mơn thi: TIẾNG ANH (CHUN)


Thời gian làm bài: 08 phút (05 phút chuẩn bị; 03 phút trình bày)


Đề số 07



Question 07

Talk about some of the problems that your hometown is facing.



You have 5 minutes to sketch out what you are going to say. You should prepare
notes instead of full sentences and try to SPEAK as naturally as possible.


Your talking time should not exceed 3 minutes.
Good luck!


SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO
THỪA THIÊN HUẾ


KỲ THI TUYỂN SINH LỚP 10 THPT CHUYÊN QUỐC HỌC
NĂM HỌC 2019-2020


Khóa ngày 02 tháng 6 năm 2019
ĐỀ THI DIỄN ĐẠT NÓI


CHÍNH THỨC
(20 điểm)


Mơn thi: TIẾNG ANH (CHUN)


Thời gian làm bài: 08 phút (05 phút chuẩn bị; 03 phút trình bày)



Đề số 08



Question 08

Is the library necessary nowadays? Give your reasons.



You have 5 minutes to sketch out what you are going to say. You should prepare
notes instead of full sentences and try to SPEAK as naturally as possible.



(17)

(18)

Page 18
SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO


THỪA THIÊN HUẾ


KỲ THI TUYỂN SINH LỚP 10 THPT CHUYÊN QUỐC HỌC
NĂM HỌC 2019-2020


Khóa ngày 02 tháng 6 năm 2019
ĐỀ THI DIỄN ĐẠT NĨI


CHÍNH THỨC
(20 điểm)


Mơn thi: TIẾNG ANH (CHUYÊN)


Thời gian làm bài: 08 phút (05 phút chuẩn bị; 03 phút trình bày)


Đề số 09



Question 09

What are the benefits of tourism to a country?




You have 5 minutes to sketch out what you are going to say. You should prepare
notes instead of full sentences and try to SPEAK as naturally as possible.


Your talking time should not exceed 3 minutes.
Good luck!


SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO
THỪA THIÊN HUẾ


KỲ THI TUYỂN SINH LỚP 10 THPT CHUYÊN QUỐC HỌC
NĂM HỌC 2019-2020


Khóa ngày 02 tháng 6 năm 2019
ĐỀ THI DIỄN ĐẠT NĨI


CHÍNH THỨC
(20 điểm)


Mơn thi: TIẾNG ANH (CHUYÊN)


Thời gian làm bài: 08 phút (05 phút chuẩn bị; 03 phút trình bày)


Đề số 10



Question 10

Talk about a traditional celebration/ festival in your country.



You have 5 minutes to sketch out what you are going to say. You should prepare
notes instead of full sentences and try to SPEAK as naturally as possible.



(19)

Page 19


SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO


THỪA THIÊN HUẾ


KỲ THI TUYỂN SINH LỚP 10 THPT CHUYÊN QUỐC HỌC
NĂM HỌC 2019-2020


Khóa ngày 02 tháng 6 năm 2019
ĐỀ THI DIỄN ĐẠT NĨI


CHÍNH THỨC
(20 điểm)


Môn thi: TIẾNG ANH (CHUYÊN)


Thời gian làm bài: 08 phút (05 phút chuẩn bị; 03 phút trình bày)


Đề số 11



Question 11

Do you like extracurricular activities in schools?


Why or why not?



You have 5 minutes to sketch out what you are going to say. You should prepare
notes instead of full sentences and try to SPEAK as naturally as possible.


Your talking time should not exceed 3 minutes.
Good luck!


SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO
THỪA THIÊN HUẾ



KỲ THI TUYỂN SINH LỚP 10 THPT CHUYÊN QUỐC HỌC
NĂM HỌC 2019-2020


Khóa ngày 02 tháng 6 năm 2019
ĐỀ THI DIỄN ĐẠT NĨI


CHÍNH THỨC
(20 điểm)


Môn thi: TIẾNG ANH (CHUYÊN)


Thời gian làm bài: 08 phút (05 phút chuẩn bị; 03 phút trình bày)


Đề số 12



Question 12

What should students do to preserve natural resources?



You have 5 minutes to sketch out what you are going to say. You should prepare
notes instead of full sentences and try to SPEAK as naturally as possible.



(20)

Page 20
SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO


THỪA THIÊN HUẾ


KỲ THI TUYỂN SINH LỚP 10 THPT CHUYÊN QUỐC HỌC
NĂM HỌC 2019-2020


Khóa ngày 02 tháng 6 năm 2019


ĐỀ THI DIỄN ĐẠT NĨI


CHÍNH THỨC
(20 điểm)


Mơn thi: TIẾNG ANH (CHUN)


Thời gian làm bài: 08 phút (05 phút chuẩn bị; 03 phút trình bày)


Đề số 13



Question 13

What do you like best about your lower secondary school?


You have 5 minutes to sketch out what you are going to say. You should prepare
notes instead of full sentences and try to SPEAK as naturally as possible.


Your talking time should not exceed 3 minutes.
Good luck!


SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO
THỪA THIÊN HUẾ


KỲ THI TUYỂN SINH LỚP 10 THPT CHUYÊN QUỐC HỌC
NĂM HỌC 2019-2020


Khóa ngày 02 tháng 6 năm 2019
ĐỀ THI DIỄN ĐẠT NĨI


CHÍNH THỨC
(20 điểm)



Môn thi: TIẾNG ANH (CHUYÊN)


Thời gian làm bài: 08 phút (05 phút chuẩn bị; 03 phút trình bày)


Đề số 14



Question 14

What problems are you facing in your life?



You have 5 minutes to sketch out what you are going to say. You should prepare
notes instead of full sentences and try to SPEAK as naturally as possible.



(21)

Page 21
SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO


THỪA THIÊN HUẾ


KỲ THI TUYỂN SINH LỚP 10 THPT CHUYÊN QUỐC HỌC
NĂM HỌC 2019-2020


Khóa ngày 02 tháng 6 năm 2019
ĐỀ THI DIỄN ĐẠT NĨI


CHÍNH THỨC
(20 điểm)


Mơn thi: TIẾNG ANH (CHUN)


Thời gian làm bài: 08 phút (05 phút chuẩn bị; 03 phút trình bày)


Đề số 15




Question 15

Would you like to live in a big family with many generations?


Why or why not?



You have 5 minutes to sketch out what you are going to say. You should prepare
notes instead of full sentences and try to SPEAK as naturally as possible.


Your talking time should not exceed 3 minutes.
Good luck!


SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO


THỪA THIÊN HUẾ KỲ THI TUYỂN SINH LỚP 10 THPT CHUYÊN QUỐC HỌC NĂM HỌC 2019-2020
Khóa ngày 02 tháng 6 năm 2019


ĐỀ THI DIỄN ĐẠT NĨI
CHÍNH THỨC


(20 điểm)


Môn thi: TIẾNG ANH (CHUYÊN)


Thời gian làm bài: 08 phút (05 phút chuẩn bị; 03 phút trình bày)


Đề số 16



Question 16

Do you like travelling? Why or why not?



You have 5 minutes to sketch out what you are going to say. You should prepare
notes instead of full sentences and try to SPEAK as naturally as possible.




(22)

Page 22
SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO


THỪA THIÊN HUẾ


KỲ THI TUYỂN SINH LỚP 10 THPT CHUYÊN QUỐC HỌC
NĂM HỌC 2019-2020


Khóa ngày 02 tháng 6 năm 2019
ĐỀ THI DIỄN ĐẠT NĨI


CHÍNH THỨC
(20 điểm)


Môn thi: TIẾNG ANH (CHUYÊN)


Thời gian làm bài: 08 phút (05 phút chuẩn bị; 03 phút trình bày)


Đề số 17



Question 17

What will you introduce to visitors about your hometown?



You have 5 minutes to sketch out what you are going to say. You should prepare
notes instead of full sentences and try to SPEAK as naturally as possible.


Your talking time should not exceed 3 minutes.
Good luck!


SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO


THỪA THIÊN HUẾ


KỲ THI TUYỂN SINH LỚP 10 THPT CHUYÊN QUỐC HỌC
NĂM HỌC 2019-2020


Khóa ngày 02 tháng 6 năm 2019
ĐỀ THI DIỄN ĐẠT NĨI


CHÍNH THỨC
(20 điểm)


Môn thi: TIẾNG ANH (CHUYÊN)


Thời gian làm bài: 08 phút (05 phút chuẩn bị; 03 phút trình bày)


Đề số 18



Question 18

How different is the way teenagers entertain themselves



nowadays compared to the past?



You have 5 minutes to sketch out what you are going to say. You should prepare
notes instead of full sentences and try to SPEAK as naturally as possible.



(23)

Page 23
SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO


THỪA THIÊN HUẾ


KỲ THI TUYỂN SINH LỚP 10 THPT CHUYÊN QUỐC HỌC


NĂM HỌC 2019-2020


Khóa ngày 02 tháng 6 năm 2019
ĐỀ THI DIỄN ĐẠT NĨI


CHÍNH THỨC
(20 điểm)


Mơn thi: TIẾNG ANH (CHUYÊN)


Thời gian làm bài: 08 phút (05 phút chuẩn bị; 03 phút trình bày)


Đề số 19



Question 19

What job would you like to do in the future?



You have 5 minutes to sketch out what you are going to say. You should prepare
notes instead of full sentences and try to SPEAK as naturally as possible.


Your talking time should not exceed 3 minutes.
Good luck!


SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO


THỪA THIÊN HUẾ KỲ THI TUYỂN SINH LỚP 10 THPT CHUYÊN QUỐC HỌC NĂM HỌC 2019-2020
Khóa ngày 02 tháng 6 năm 2019


ĐỀ THI DIỄN ĐẠT NĨI
CHÍNH THỨC



(20 điểm)


Mơn thi: TIẾNG ANH (CHUYÊN)


Thời gian làm bài: 08 phút (05 phút chuẩn bị; 03 phút trình bày)


Đề số 20



Question 20

Talk about the roles of teenagers in the future.



You have 5 minutes to sketch out what you are going to say. You should prepare
notes instead of full sentences and try to SPEAK as naturally as possible.



(24)

Page 24
SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO


THỪA THIÊN HUẾ


KỲ THI TUYỂN SINH LỚP 10 THPT CHUYÊN QUỐC HỌC
NĂM HỌC 2019-2020


Khóa ngày 02 tháng 6 năm 2019
ĐỀ THI DIỄN ĐẠT NĨI


CHÍNH THỨC
(20 điểm)


Môn thi: TIẾNG ANH (CHUYÊN)


Thời gian làm bài: 08 phút (05 phút chuẩn bị; 03 phút trình bày)



Đề số 21



Question 21

What have you done to protect the environment?



You have 5 minutes to sketch out what you are going to say. You should prepare
notes instead of full sentences and try to SPEAK as naturally as possible.


Your talking time should not exceed 3 minutes.
Good luck!


SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO


THỪA THIÊN HUẾ KỲ THI TUYỂN SINH LỚP 10 THPT CHUYÊN QUỐC HỌC NĂM HỌC 2019-2020
Khóa ngày 02 tháng 6 năm 2019


ĐỀ THI DIỄN ĐẠT NĨI
CHÍNH THỨC


(20 điểm)


Môn thi: TIẾNG ANH (CHUYÊN)


Thời gian làm bài: 08 phút (05 phút chuẩn bị; 03 phút trình bày)


Đề số 22



Question 22

What are your tips for learning English well?



You have 5 minutes to sketch out what you are going to say. You should prepare


notes instead of full sentences and try to SPEAK as naturally as possible.



(25)

Page 25
SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO


THỪA THIÊN HUẾ


KỲ THI TUYỂN SINH LỚP 10 THPT CHUYÊN QUỐC HỌC
NĂM HỌC 2019-2020


Khóa ngày 02 tháng 6 năm 2019
ĐỀ THI DIỄN ĐẠT NÓI


CHÍNH THỨC
(20 điểm)


Mơn thi: TIẾNG ANH (CHUN)


Thời gian làm bài: 08 phút (05 phút chuẩn bị; 03 phút trình bày)


Đề số 23



Question 23

Talk about an unforgettable holiday that you have ever had.



You have 5 minutes to sketch out what you are going to say. You should prepare
notes instead of full sentences and try to SPEAK as naturally as possible.


Your talking time should not exceed 3 minutes.
Good luck!



SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO


THỪA THIÊN HUẾ KỲ THI TUYỂN SINH LỚP 10 THPT CHUYÊN QUỐC HỌC NĂM HỌC 2019-2020
Khóa ngày 02 tháng 6 năm 2019


ĐỀ THI DIỄN ĐẠT NÓI
CHÍNH THỨC


(20 điểm)


Mơn thi: TIẾNG ANH (CHUN)


Thời gian làm bài: 08 phút (05 phút chuẩn bị; 03 phút trình bày)


Đề số 24



Question 24

Talk about the rules in your family.



You have 5 minutes to sketch out what you are going to say. You should prepare
notes instead of full sentences and try to SPEAK as naturally as possible.



(26)

Page 26
SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO


THỪA THIÊN HUẾ


KỲ THI TUYỂN SINH LỚP 10 THPT CHUYÊN QUỐC HỌC
NĂM HỌC 2019-2020


Khóa ngày 02 tháng 6 năm 2019


ĐỀ THI DIỄN ĐẠT NĨI


CHÍNH THỨC
(20 điểm)


Mơn thi: TIẾNG ANH (CHUYÊN)


Thời gian làm bài: 08 phút (05 phút chuẩn bị; 03 phút trình bày)


Đề số 25



Question 25

Talk about something you and your family enjoy doing together.



You have 5 minutes to sketch out what you are going to say. You should prepare
notes instead of full sentences and try to SPEAK as naturally as possible.


Your talking time should not exceed 3 minutes.
Good luck!


SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO


THỪA THIÊN HUẾ KỲ THI TUYỂN SINH LỚP 10 THPT CHUYÊN QUỐC HỌC NĂM HỌC 2019-2020
Khóa ngày 02 tháng 6 năm 2019


ĐỀ THI DIỄN ĐẠT NĨI
CHÍNH THỨC


(20 điểm)


Mơn thi: TIẾNG ANH (CHUYÊN)



Thời gian làm bài: 08 phút (05 phút chuẩn bị; 03 phút trình bày)


Đề số 26



Question 26

Which place or country would you like to visit for a holiday?


You have 5 minutes to sketch out what you are going to say. You should prepare
notes instead of full sentences and try to SPEAK as naturally as possible.



(27)

Page 27
SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO


THỪA THIÊN HUẾ


KỲ THI TUYỂN SINH LỚP 10 THPT CHUYÊN QUỐC HỌC
NĂM HỌC 2019-2020


Khóa ngày 02 tháng 6 năm 2019
ĐỀ THI DIỄN ĐẠT NĨI


CHÍNH THỨC
(20 điểm)


Môn thi: TIẾNG ANH (CHUYÊN)


Thời gian làm bài: 08 phút (05 phút chuẩn bị; 03 phút trình bày)


Đề số 27



Question 27

What are your favourite TV programs? Give your reasons.




You have 5 minutes to sketch out what you are going to say. You should prepare
notes instead of full sentences and try to SPEAK as naturally as possible.


Your talking time should not exceed 3 minutes.
Good luck!


SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO
THỪA THIÊN HUẾ


KỲ THI TUYỂN SINH LỚP 10 THPT CHUYÊN QUỐC HỌC
NĂM HỌC 2019-2020


Khóa ngày 02 tháng 6 năm 2019
ĐỀ THI DIỄN ĐẠT NĨI


CHÍNH THỨC
(20 điểm)


Môn thi: TIẾNG ANH (CHUYÊN)


Thời gian làm bài: 08 phút (05 phút chuẩn bị; 03 phút trình bày)


Đề số 28



Question 28

Describe an interesting place you know in your country.



You have 5 minutes to sketch out what you are going to say. You should prepare
notes instead of full sentences and try to SPEAK as naturally as possible.




(28)

Page 28
SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO


THỪA THIÊN HUẾ


KỲ THI TUYỂN SINH LỚP 10 THPT CHUYÊN QUỐC HỌC
NĂM HỌC 2019-2020


Khóa ngày 02 tháng 6 năm 2019
ĐỀ THI DIỄN ĐẠT NÓI


CHÍNH THỨC
(20 điểm)


Mơn thi: TIẾNG ANH (CHUN)


Thời gian làm bài: 08 phút (05 phút chuẩn bị; 03 phút trình bày)


Đề số 29



Question 29

Which subject do you think the most important



(apart from English)?



You have 5 minutes to sketch out what you are going to say. You should prepare
notes instead of full sentences and try to SPEAK as naturally as possible.


Your talking time should not exceed 3 minutes.
Good luck!



SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO
THỪA THIÊN HUẾ


KỲ THI TUYỂN SINH LỚP 10 THPT CHUYÊN QUỐC HỌC
NĂM HỌC 2019-2020


Khóa ngày 02 tháng 6 năm 2019
ĐỀ THI DIỄN ĐẠT NĨI


CHÍNH THỨC
(20 điểm)


Mơn thi: TIẾNG ANH (CHUYÊN)


Thời gian làm bài: 08 phút (05 phút chuẩn bị; 03 phút trình bày)


Đề số 30



Question 30

Is it necessary for us to learn a foreign language?



You have 5 minutes to sketch out what you are going to say. You should prepare
notes instead of full sentences and try to SPEAK as naturally as possible.


Your talking time should not exceed 3 minutes.
Good luck!





×