Tải bản đầy đủ

40 đề thi vào 10 từ 2006 đến 2015 môn Anh

SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO HÀ NỘI

NGƯỜI COI THI

KỲ THI TUYỂN SINH VÀO LỚP 10 CHUYÊN
TRƯỜNG THPT CHU VĂN AN & HÀ NỘI AMSTERDAM
Năm học: 2006 - 2007
ĐỀ CHÍNH THỨC
Môn thi: Tiếng Anh
Ngày thi:
Điểm
Chữ kí GK
Thời gian làm bài: 150 phút

Họ và tên



1.

2.


(Thí sinh làm bài vào tờ giấy thi này. Không được sử dụng bất kì loại tài
liệu nào, kể cả từ điển)
I. Phonetics. (1,0 point)
a. Which word has the underlined part pronounced differently from the
others?
1. A. borrow
B. prow
C. growth
D. low
2. A. nature
B. natural
C. native
D. nation
3. A. near
B. fear
C. rear
D. pear
4. A. loud
B. mouth
C. southern
D. boundary
5. A. prohibit
B. exhibition
C. dishonest
D. dishonor
b. Which word has the different position of stress from the others?
6. A. education
B. compulsory
C. intelligent
D. technology
7. A. decision
B. redundant
C. assistant
D. management
8. A. theory
B. delicious
C. generate
D. confidence
9. A. faithfully


B. sincerely
C. completely
D. extremely
10. A. vegetable
B. interesting
C. volleyball
D. detective
II. Vocabulary and Grammar. (3,0 points)
a. Circle the best one (A, B, C or D) and write it in the blank to complete
the sentence.
11. We locked the door to __________our dog from getting away.
A. prevent
B. keep
C. block
D. stop
12. If we go by the side-roads we can __________ most of the traffic.
A. be away
B. avoid
C. keep away
D. keep distant
13. The child was too tired to walk any further so I had to _________ him.
A. take
B. bring
C. bear
D. carry
14. As the year passed, Joe’s memories of his terrible experience
__________ away, and he began to lead a normal life again.
A. faded
B. backed
C. passed
D. got
15. The new code of practice doesn’t _______________ from the old one
although there are some important changes.
A. different
B. differ
C. difference
D. differentiate
16. This cheese has gone _____________ . We’ll have to throw it away.
A. contaminated
B. decayed
C. muddy
D. stale
17. The ____________________________his doctor is to get a certificate to
say that he can still drive a car.
A. time only my father visits
B. only time my father visits
C. time my father only visits
D. time my father visit only

Trước khi giao bài cho người chấm thi, chủ tịch hội đồng dọc phách theo đường kẻ này.

Phách
Phách:
Chủ tịch Hội đồng
chấm thi ghi số
phách

Kỳ thi: ……………………
Khóa ngày: …………………
Hội đồng coi thi: …………
……………………………
Họ tên thí sinh: …………….
……………………………
Dân tộc: …………..Nam/Nữ
Sinh ngày: …tháng....năm….
Học sinh trường: …………
……………………………
Số báo danh:

MÔN THI:
…………………………
Thí sinh không được ký
tên hay viết dấu hiệu gì
vào tờ giấy thi. Trái điều
này, bài thi sẽ bị loạ

Page 1/4


18. They were such good friends. I am surprised they ______________ and no
longer speak to each other.
A. broke out
B. shut out
C. fell out
D. put out
19. Scientists _____________ a carefully controlled experiment on the mystery
virus.
A. carried over
B. measured out C. carried out
D. put up
20. His writing is so bad that I can’t _____________ what he writes.
A. make out
B. make off
C. make up
D. make for
21. Her father died when she was small so she was ____________ by her aunt
and uncle.
A. brought up
B. grown up
C. looked over
D. taken after
22. Don’t ________________! I haven’t finish explaining yet.
A. hang up
B. hold on
C. hang on
D. call up
23. The two schoolboys were so angry with each other that they had a
_____________ fight.
a. sit down
B. sit up
C. stand up
D. knock-down
24. There is no time to do anything but ____________ important points.
A. touch
B. run
C. go
D. pick
b. Fill in each gap with a suitable preposition or particle.
25. Helen had great admiration ___________ her history teacher.
26. I was ___________ the impression that you liked Indian food.
27. Your performance this term contrasts very favorably ________ last term’s.
28. You are perfectly capable _________ making your own bed, I would have
thought.
29. We met at the hotel completely ___________ a coincidence.
30 -31. You should try to cooperate ___________ that organization _________
every way.
32. What is his attitude ___________ the plan?
c. Complete the text with words formed from the words in capitals.
Dear Sir or Madam,
I traveled last week on a Transworld Airbus from
London Gatwick to Copenhagen. This was the (33)
___________ journey of a holiday in Denmark, a (34)
___________ tour arranged through a company called
“Sunset”. My (35) ___________ was due to leave at
8.20 a.m. on Tuesday 25th November, but did not in fact
leave until 20.30, a delay of more than eight hours. The
reason given was that vital (36) _________________
work had to be carried out. Although all passengers was
given a free meal, no other offer of (37) ___________
was given. Such long delay is totally (38) ___________
and I feel justified in circumstances in requesting some
forms of financial (39) _________________ . I have
written to the tour (40) _____________ who denied
responsibility and advised me to write to you.
I look forward to hearing from you.
Yours faithfully,
John Brown

OUT
PACK
FLY

MAINTAIN
ASSIST
ACCEPT
COMPENSATE
OPERATE

Page 2/4


III. Write. (3,6 points)
a. Put these words in order to complete the following sentences.
41 -42. If / down / in / there / will / you / forests / be / floods / cut / trees /, / big / the / every year / the/.
____________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________
43 -44. With / the / civilization / , / ever / fewer / advance / people / live / in / now / forests / , / but / are / more
/ valuable / forests /than.
____________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________
45-46. I / think / trash / to / of / we / the / should / to / environment / burn / garbage / protect / reduce / produce
/ we / the / amount.
____________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________
47-48. The / problem / view / computer / important / universe / of / about / the / is / it / has / and / will / to/
man’s / of/ himself / what / and / do / his / all / place / most / the / done.
____________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________
49-50. Suddenly / , / a huge / thrown / away / up / , / gas / and steam / was / dust / the / cloud / fifteen / into /
the / of / sky / , / ash / miles / and / fell / on / farms / rocks / and villages / to / twenty / miles / from / volcano.
____________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________
b. Circle the incorrect part (A. B, C or D) in the following sentences and then correct them.
51-52. Each of the students in the accounting class has to type their own research paper this semester.
A
B
C
D
______________
53 -54. The recent developments in the field of robotics has been extremely beneficial to those who are
A
B
C
D
physically handicapped.
______________
55-56. Reports on the rise in hotel costs come from authority sources in the industry.
A
B
C
D
______________
57-58. Because the 70 years old building was structurally unsafe and too expensive to repair, it had
to be demolished.
A
B
C
D
______________
59-60. The wooden fence surrounded the factory is beginning to deteriorate from rain.
A
B
C
D
______________
c. Rewrite the following sentences using the words in bold, in such a way that it means the same as the one
given. Do not alter these words in any way.
61 -62. You can stay with us for a few day. (put)
____________________________________________________________________________________
63 -64. They suspended Jackson for the next two matches. (banned)
____________________________________________________________________________________
65 -66. New drugs are being discovered which are helping the fight against this disease. (discovery)
____________________________________________________________________________________
67 -68. Mary breathed a sigh of relief when she realized that her money hadn’t been stolen. (relieved)
____________________________________________________________________________________
69 -70. Jane bought the expensive coat without thinking about it first. (spur)
____________________________________________________________________________________
71 -72. Everyone played a part in the football team’s success. (contributed)
____________________________________________________________________________________
73 -74. If a group is so small that it cannot maintain a self-contained unit within the society, it may be
assimilated. (occur)
____________________________________________________________________________________
75 -76. It is highly likely that language conflict will lead to political conflict if one linguistic group blocks the
social mobility of another. (likelihood)
____________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________
Page 3/4


IV. Read. (2.4 points)
a. Fill in each numbered blank with one suitable word.
The word jeans comes from a kind of material that was made in Europe. The material (77)
____________ jeans, was named after sailors from Genoa in Italy, because they (78) _____________ clothes
made from it. In the 18th century jean cloth was made completely (79) _____________ cotton and workers at
that time loved (80) _____________ it because the material was very strong and it did not wear (81)
_____________ easily. In the 1960s, many university and college students wore jeans. (82) _____________
made different styles of jeans to (83) _____________ the 1960s’ fashions: embroidered jeans, painted jeans
and so on. In the 1970s more and more people started wearing jeans because they became (84)
_____________ . In the 1980s jeans finally became high fashion (85) _____________ , when famous
designers started making their own styles of jeans, with their own labels (86) _____________ them. Sales of
jeans (87) _____________ up and up. But in the 1990s the worldwide (88) _____________ situation got
worse, and the sale of jeans stopped growing.
b. Read the text and decide which answer (A, B, C or D) best fits each space.
Interpreting the feelings of other people is not always easy, as we all know and we (89)
_____________ as much on what they seem to be telling us, as on the (90) _____________ words they say.
Facial (91) _____________ and tone of voice are obvious ways o showing our (92) _____________ to
something, and it may well be that we unconsciously (93) _____________ views that we are trying to hide.
The art of being tactful lies in (94) _____________ these signals, realizing what the other person is trying to
say, and acting so that they are not embarrassed in any way. For example, we may understand that they are
(95) _____________ reluctant to answer our questions, and so we stop pressing them. Body movements in
general may also (96) _____________ feelings and interviewers often (97) _____________ particularly
attention to the way a candidate for a job walks into the room and sits down. However, it is not difficult to
present the right kind of appearance, while what many employers want to know relates to the candidate’s
character (98) _____________ and psychological tests, and the further problem of whether such tests actually
produce (99) _____________ results. For many people, being asked to take part in such a test would be an
objectionable intrusion into their private lives. Quite (100) _____________ from this problem, can such tests
predict whether a person is likely to be a conscientious employee or a valued colleague?
89. A. estimate
90. A. others
91. A. looks
92. A. view
93. A. express
94. A. taking down
95. A. at least
96. A. display
97. A. have
98. A. quirks
99. A. faithful
100. A. different

B. rely
B. real
B. expression
B. feeling
B. declare
B. putting across
B. above all
B. indicate
B. show
B. mannerisms
B. regular
B. apart

C. reckon
C. identical
C. image
C. notion
C. exhibit
C. picking up
C. anyhow
C. simply
C. make
C. traits
C. reliable
C. away

D. trust
D. actual
D. manner
D. reaction
D. utter
D. going over
D. in fact
D. infer
D. pay
D. points
D. predictable
D. except

- - - - The end - - - -

Page 4/4


Sở giáo dục và đào tạo hà nội

người coi thi

chớnh thc

Họ và tên

Kỳ thi tuyển sinh vào lớp 10 chuyên THPT
Năm học : 2012 - 2013
Điểm (Bằng số/chữ)

Chữ ký
GK 1

Chữ ký
GK 2



1.

Môn thi: Tiếng Anh (Chuyên)
Ngày thi: 23 tháng 6 năm 2012
Thời gian làm bài: 120 phút

2.

Phách:
( thi gm 04 trang. Thớ sinh lm bi vo t giy thi ny v khụng c s dng
bt k loi ti liu no k c t in. Giỏm th khụng gii thớch gỡ thờm.)

1

Trước khi giao bài cho người chấm thi, chủ tịch hội đồng dọc phách theo đường kẻ này.

I. Listening (10 pts). You will have 5 minutes before listening to read through all the
listening parts and do the tasks below:
Part 1: You will hear a conversation and fill in the information:
1. Reason for call
1. ________________________________
2. Personnel managers name
2. Mr. B __ __ __ __ __ __ w
3. Callers name
3. P__ __ __ __ __ __ __ __ __ s
4. Callers college
4. ________________________________
5. Callers subjects in college
5. ________________________________
6. Callers work experience
6. ________________; _______________
7. What foreign languages can the caller speak? 7. ________________________________
8. Interview place
8. ________________________________
9. Interview time
9. ________________________________
10. Documents caller must take to the interview 10. _______________________________
Part 2: Answer the questions:
1. Where are all student services to be found at
1. __________________________
the college?
2. Are all students unable to become members of 2. __________________________
the Student Union?
3. What document do the students need to get
3. __________________________
their student cards?
4. Students need to go to the Student Union to
4. __________________________
get their student cards, dont they?
*Circle the appropriate letter(s). You can circle more than one.
5. When is the student health centre open?
A. From 9:30 to 8:45 on weekdays
B. From 9:30 to 5:00 on Fridays
C. From 9:30 to 5:00 on weekdays
D. From 9:30 to 8:45 Monday to Thursday
6. Circle the days when Dr. B. Kearns holds a surgery in the Medical Centre.
A. Monday and Tuesday mornings
B. All weekday mornings except Friday
C. Either Wednesday or Friday afternoons
D. Thursday afternoons
7. Whom do students have to register with if they stay in England?
A. A college doctor
B. Dr. B. Kearns
C. A local doctor
D. A hospital doctor
*Indicate whether the following statements are true (T), false (F).
8. _______ The nurses will make appointments for you.
9. _______ Dr. Kearns can be found at her surgery any time during the day.
10. ______ Dr. Kearns surgery is located at No. 2 Ascot Avenue, W5.
Part 3: You are going to hear a talk about some British customs. Listen carefully and
complete the notes below by writing no more than three words in the spaces provided.
In Britain, there is a common saying, An Englishmans home is his castle. Its important
to act thoughtfully if you are living in a British home or are visiting a British home. There
are a few British customs. You should be (1)__________________for meals. Make your
own bed and keep your room (2)___________________. When you stay with a British
family for several days, you should give a small present (3)__________________. British
people normally wait until everyone has got their food before they start eating. Youd better
use their (4)__________________and title if you are unsure how to call them. At a formal
meal, the host wont normally expect guests to help with (5)______________________.

Chủ tịch hội
đồng chấm thi
ghi số phách

Kỳ thi: Tuyển sinh vào
lớp 10 chuyên THPT
Khóa ngày: 23 - 06 - 2012
Hội đồng coi thi : .........
.....................................
Họ tên thí sinh : ............
...................................
Dân tộc .......Nam/ Nữ.
Sinh ngày ....tháng
......năm .....
Học sinh trường: ..........
.......................................
Số báo danh:

MÔN THI:
Tiếng Anh
chuyên

Thớ sinh khụng c ký
tờn hay vit du hiu gỡ
vo t giy thi.Trỏi iu
ny, bi thi s b loi.


I. Phonetics ( 2,5 pts)
a. Circle the word whose underlined part is pronounced differently from the rest.
1. A. meant
B. steak
D. head
C. bread
2. A. extensive
B. pesticide
C. institute
D. congratulate
C. correspond
D. economic
3. A. government
B. tropical
B. yacht
C. manage
D. panel
4. A. chapter
5. A. ancient
B. evidence
C. practice
D. celebrate
b. Circle the word whose main stressed syllable is different from the rest.
B. minority
C. amateur
D. heroic
6. A. photography
7. A. comfortable
B. politician
C. uncontrollable
D. practicality
B. determination
C. unbelievable
D. inability
8. A. managerial
B. embroider
C. volcano
9. A. mysterious
D. earthquake
10. A. infrastructure
B. parade
C. distinguish
D. experience
II. Vocabulary and Grammar (7,0 pts)
a. Circle the best options A, B, C or D to complete the sentences.
11. The team won the championship four years _________ .
A. running
B. passing
C. following
D. rotating
12. Home is a base from which we can go into the world with ____________.
C. confidence
B. confident
D. confidently
A. confide
13. He can’t rent this second-hand car, _________ buy a new one.
A. let alone
B. unmentioned
C. not to reckon
D. unconsidered
14. The factory paid ____________ nearly a million pounds to their employees who
were injured in the explosion.
B. out
C. back
D. in
A. on
15. His father retired early ____________ his health.
A. on behalf of
B. ahead of
C. on account of
D. in my view
16. She went _______ a bad cold just before the new school year.
A. down with
B. in for
D. through
C. over
17. Although they had only been invited for lunch, they ________ until supper time.
B. stayed out
C. stayed up
D. stayed in
A. stayed on
18. England _________ 2-2 with Germany in the first round.
C. equaled
A. tied
B. pointed
D. scored
19. He thought there was a snake nearby when he heard the ______ noise.
A. hissing
B. crackling
C. squealing
D. humming
20. When you put some salt in hot water, it will _________.
A. melt
B. dissolve
D. disappear
C. soften
21. Nani is a __________ member of the Manchester United football club.
C. long-standing
A. long-lasting
B. long-term
D. long-suffering
22. The ___________ of the headlights from the car behind him blinded Mr. Baker
momentarily.
A. lightness
B. brightness
C. greatness
D. glitter
b. Give correct forms of the words in the brackets.
23. ____________________ is the one skill that can grant you the opportunity to get a
good job. (Lead)
24. The talks were totally _________________. We didn’t reach agreement on anything
at all. (product)
25. The boy was very violent and his parents found him ________________. (manage)
26. I want to study ______________________ at university. (engineer)
27. The monument was erected in ___________________of the soldiers who fell for
posterity. (remember)
28. He wrote so many _________________ sentences in his essay that I couldn’t
understand it. (grammar)
29. You mustn’t leave your luggage __________________ for even a moment on the
train. (attend)
30. The accommodation was _______________ and comfortable. (space)
2


c. Use a verb in column A with an adverb particle in B to form a phrasal verb and fill in each sentence. Each
verb can be used only once. There are two extras in each column.
get
let

take
sit

A
come
account

break
run

look
listen

into
off

out
for

B
through
of
up
round

to

down

31. Linna’s new book is due to _____________________ next month. I wonder what the critics will think of it.
32. Scientists are mystified by the sudden rise in global temperature. They are unable to _____________________ it.
33. I don't want my colleagues to __________wind___________ the fact that I'm leaving.
34. John works in that office. I quite often _____________________him in the streets round here.
35. Kate has a very pleasant manner. I’m sure the children will _____________________her at once.
36. Although the students _____________________the entire lecture, none of them is really paying attention to it.
37. The schools will _____________________next week. It's almost holiday time.
38. Brian's parents have high expectations of him and he is determined not to ___________ them ________.
III. Reading (5,5 pts)
a. Fill a suitable word in each blank to complete the passage.
Natural disasters are often frightening and difficult for us to understand, because we have no (39) ____________ over when and
where they happen. What we can control is how prepared we are. Places that are more likely to have (40) ____________ disasters,
such as the earthquake-prone Pacific (41) ____________ of Fire, or coastal (42) ____________ vulnerable to hurricanes, require
accurate methods of predicting disasters and warning the public quickly. Once people have been (43) ____________, evacuation
routes must be provided so that they can all (44) ____________ quickly and safely, even if they travel on foot. People need to be
educated on the risks in their area, and what to do when a disaster strikes. After a disaster, even if no one has died, there is a lot of
(45) ____________ to people homes, farms and workplaces that must be repaired. This takes a lot of time and money to fix, and a
country damaged by a disaster usually needs a large amount of international (46) ____________ to get better.
b. Circle the best option A, B, C or D to complete the passage.
Smart shoes that adjust their size throughout the day could soon be available. A prototype of such a shoe has already been produced
and a commercial (47) ____ may be in production within a few years. The shoe contains sensors that constantly (48) ____ the amount
of room left in it. If the foot has become too large, a tiny valve opens and the shoe expands slightly. The entire control system is about
5 square mm and is (49) ____ inside the shoe. This radical shoe meets a need because the volume of the average foot can change by as
much as 8% during the course of the day. The system is able to learn about the wearer's feet and (50) ____ a picture of the size of his
or her feet throughout the day. It will allow the shoes to change in size by up to 8% so that they always fit exactly. They are obviously
more comfortable and less likely to cause blisters. From an athlete's point of view, the shoes can help improve (51) ____ a little, and
that is why the first (52) ____ for the system is likely to be in a sports shoe. Eventually, this system will find a (53) ____ in other
household items, from beds that automatically change to fit the person sleeping in them to power tools that shape themselves to the
user's hand for better grip. There is no reason why the system couldn't be adapted for use in hundreds of consumer (54) ____.
47. A. assortment
48. A. prove
49. A. located
50. A. build up

B. version
B. confirm
B. sited
B. pick up

C. style
C. inspect
C. established
C. grow up

D. variety
D. check
D. laid
D. set up

51. A. achievement
52. A. purpose
53. A. function
54. A. commodities

B. performance
B. exercise
B. part
B. possessions

C. success D. winning
C. use
D. operation
C. way
D. place
C. goods D. objects

c. Choose the paragraphs A-F to fit into the numbered gaps in the following magazine article.
A. It's not that I'm suggesting that sailors should go back to
enduring every hardship. It's always been important to me that
my boats have a coal stove for warmth and dryness and cosy
berths for sleeping. But why go cruising at all if every sail sets,
rolls and fastens itself?
B. Back on land, however, it is a sad fact that the very antiquity
of classic boats means that they need a lot of looking after.
When I had a bad injury to my back, I realised that my IS-year
love affair with her had to end. Searching for a younger
replacement produced no credible contenders, so I decided to
build a new boat from scratch.
C. In her timeless serenity, she is the living proof that it works;
that there is no need to follow current fashions to find
satisfaction, and that sometimes it pays to listen to the lessons of
history.

D. The next version was nearly right and by the time the final one
appeared, the form was perfect. The completed boat has now
crossed the North Atlantic and has won four out of her first six
racing starts.
E. Perhaps I am, though I doubt it. This boat has benefited from
all the magic of old fashioned boat design, but it would have been
a much harder job without the advances of modern know-how.
F. For me a boat should always be a boat and not a cottage on
the water. When I bought an earlier boat, Hirta, in which I
circumnavigated Britain for a TV race series, the previous owner
observed that she had every comfort, but no luxury. During my
long relationship with her, Hirta taught me how wise he was.

THE BOAT OF MY DREAMS

The best boat design should combine old and new, says Tom 57. _____________________________________
Cunliffe. And he put it into practice in his own craft, 'The Her sails were heavy, and she had no pumped water, no electricity
3


Westerman'.
This week, the Summer Boat Show in London is resplendent
with fine yachts, bristling with new technology. Nearly all
are descendants of the hull-shape revolution that took place
25 years ago. By contrast, my own lies quietly on a tidal
creek off the south coast. She was designed last year but,
seeing her, you might imagine her to be 100 years old and
think that her owner must be some kind of lost-soul
romantic.
55. _____________________________________
It has to be said, however, that despite being an
indispensable tool in current design methods and boatbuilding practice, sophisticated technology frequently
insulates crews from the harsh realities of maritime life.
These are often the very realities they hoped to rediscover by
going to sea in the first place.
56. _____________________________________
The occasional battle with flapping canvas is surely part of a
seaman's life. And for what purpose should we abandon
common sense and move our steering positions from the
security of the aft end to some vulnerable perch half-way to
the bow? The sad answer is that this creates a cabin like that
of an ocean liner, with space for a bed larger than the one at
home.

to speak of, no fridge, no central heating, no winches, and
absolutely no electronics, especially in the navigation department,
yet she was the kindest, easiest boat that I have ever sailed at sea.
58. _____________________________________
The Westerman has never disappointed me. Although Nigel Irens,
the designer, and Ed Burnett, his right-hand man, are adept with
computer-assisted design programs, Irens initially drew this boat on
a paper napkin, and only later transferred his ideas to the computer.
After this had generated a set of lines, he carved a model, just as
boatyards did in the days of sail. Together we considered the
primary embryonic vessel, and then fed the design back into the
electronic box for modification.
59. _____________________________________
Her appearance is ageless, her motion at sea is a pleasure and her
accommodation, much of it in reclaimed pitch pine, emanates an
atmosphere of deep peace. Maybe this is because she was drawn
purely as a sailing craft, without reference to any furniture we
might put into her. That is the well-tried method of the sea.
60. _____________________________________
Constructed in timber treated with a penetrating glue, she is totally
impervious to water. Thus she has all the benefits of a glass fibre
boat yet looks like, feels like and sails like the real thing.

IV. Writing (5,0 pts)

a. Circle the incorrect parts in the following sentences A, B, C or D and correct them.
Your corrections

61. However cheap it is, (A) the poor quality (B) products can not always appeal to (C) customers (D).
62. The success (A) of the Intel ISEF project depends in (B) the professors’ instructions (C) as well as
the students’ work. (D)
63. Many foreign visitors (A) attracts (B) by Nha Trang, which (C) has a long (D) and beautiful beach.
64. Knowing that (A) it would be helpless (B) to continue working (C) for a nearly bankrupt company,
Luise decided to go away and find another type (D) of employment.
65. When (A) radio program became (B) popular, approximately (C) around 1925, many people
stopped attending (D) movies.

61. __________
62. __________
63. __________
64. __________
65. __________

b. Finish each of the sentences in such a way that it means exactly the same as the sentence printed before it.
66. We’d prefer you not to smoke.
We’d rather __________________________________________________________________________________.
67. Treating her like that was unfair.
She didn’t ____________________________________________________________________________.
68. It is quite pointless to complaint about him.
There’s _____________________________________________________________________________________.
69. Apart from David, everyone else at the meeting was a party member.
With ______________________________________________________________________________________.
70. Contact the Student Service Office if you have any further problems.
Get ________________________________________________________________________________________.
c . Rewrite each of the following sentences in such a way that it means the same as the sentence printed before it.
Do not alter the given words in any way.
71-72. I think that you’ve misunderstood the situation. (stick)
___________________________________________________________________________________________.
73-74. Our little son is really looking forward to going to Disney World. (thought)
___________________________________________________________________________________________.
75-76. Although she was beautiful and intelligent, she didn’t win the Miss World competition. (Despite)
___________________________________________________________________________________________.
77-78. We must accept the fact that we have lost the golden opportunity. (terms)
___________________________________________________________________________________________.
79-80. You didn't tell me you wer e going to be away for a whole month. (neglected)
___________________________________________________________________________________________.
The end
4


ĐẠI HỌC QUỐC GIA HÀ NỘI
TRƯỜNG ĐẠI HỌC NGOẠI NGỮ

CỘNG HÒA XÃ HỘI CHỦ NGHĨA VIỆT NAM
Độc lập – Tự do – Hạnh phúc
-------------------------------------KỲ THI TUYỂN SINH HỆ THPT CHUYÊN NGOẠI NGỮ NĂM 2012
ĐỀ THI MÔN: TIẾNG ANH (CHUYÊN)
Thời gian làm bài: 120 phút (Không kể thời gian phát đề)
(Đề thi gồm 04 trang. Thí sinh làm bài trên PHIẾU TRẢ LỜI)

I. Câu 01-05. Chọn từ (ứng với A, B, C hoặc D) có phần gạch dưới được phát âm khác với những từ
còn lại trong mỗi câu.
01.
A. vehicle
B. rhythm
C. humane
D. exhaust
02.
A. contradict
B. incessant
C. punctual
D. calculate
03.
A. salmon
B. calm
C. walk
D. delta
04.
A. necklace
B. shoelace
C. embrace
D. commonplace
05.
A. soothe
B. gloomy
C. livelihood
D.monsoon
II. Câu 06-10 : Chọn từ (ứng với A, B, C hoặc D) có trọng âm chính nhấn vào âm tiết có vị trí khác
với những từ còn lại.
06.
A. gesticulate
B. secondary
C. illiterate
D. phenomenon
07.
A. archaeology
B. indispensable
C. vocabulary
D. pharmaceutical
08.
A. repeat
B. forbid
C. resist
D. hurry
08.
A. significant
B. economic
C. comparative
D. dangerous
10.
A. fantastic
B. fortunate
C. mountainous
D. dangerous
III. Câu 11-20: Đọc đoạn văn sau và chọn phương án đúng (ứng với A, B, C hoặc D) cho mỗi câu dưới đây.

Line

(5)

(10)

(15)

Cooperation is the common endeavor of two or more people to perform a task or reach a jointly
cherished goal. Like competition and conflict, there are different forms of cooperation, based on group
organization and attitudes.
In the first form, known as primary cooperation, group and individual fuse. The group contains nearly
all of each individual’s life. The rewards of the group’s work are shared with each member. There is an identity
of individual, group, and task performed. Means and goals become one, for cooperation itself is valued.
While primary cooperation is most often characteristic of preliterate societies, secondary cooperation is
most often characteristic of many modern societies. In secondary cooperation, individuals devote only part of
their lives to the group. Cooperation itself is not a value. Most members of the group feel loyalty, but the
welfare of the group is not the first consideration. Members perform tasks so that they can separately enjoy the
fruits of their cooperation in the form of salary, prestige, or power. Business offices and professional athletic
teams are examples of secondary cooperation.
In the third type, called tertiary cooperation or accommodation, latent conflict underlies the shared
work. The attitudes of the cooperating parties are purely opportunistic; the organization is loose and fragile.
Accommodation involves common means to achieve antagonistic goals; it breaks down when the common
means cease to aid each party in reaching its goals. This is not, strictly speaking, cooperation at all, and hence
the somewhat contradictory term antagonistic cooperation is sometimes used for this relationship.

11. What is the author’s main purpose in the first paragraph of the passage?
(20)
A. To explain how cooperation differs from competition and conflict
B. To show the importance of group organization and attitudes
C. To offer a brief definition of cooperation
D. To urge readers to cooperate more often
12. The word cherished in line 2 is closest in meaning to ___________.
A. prized
B. agreed on
C. defined
13. The word fuse in line 4 is closest in meaning to __________.
A. react
B. unite
C. evolve
(25)

D. set up a
D. explore a
1


14. Which of the following statements about primary cooperation is supported by information in the passage?
A. It was confined to prehistoric times.
B. It is usually the first stage of cooperation achieved by a group of individuals attempting to cooperate.
C. It is an ideal that can never be achieved.
D. Every member shares the reward of the group’s work.
15. According to the passage, why do people join groups that practice secondary cooperation?
A. To experience the satisfaction of cooperation
B. To get rewards for themselves
C. To associate with people who have similar backgrounds
D. to defeat a common enemy
16. Which of the following is an example of the third form of cooperation as it is defined in the fourth paragraph?
A. Students from a study group so that all of them can improve their grades.
B. A new business attempt to take customers away from an established company.
C. Two rival political parties temporarily work together to defeat a third party.
D. Members of a farming community share work and the food that they grow.
17. Which of the following is NOT given as a name for the third type of cooperation?
A. Tertiary cooperation
B. Accommodation
C. Latent conflict
D. Antagonistic cooperation
18. The word fragile in line 14 is closest in meaning to __________.
A. inefficient
B. easily broken
C. poorly planned
D. involuntary
19. As used throughout the passage, the word common is closest in meaning to __________.
A. Ordinary
B. Shared
C. Vulgar
D. Popular
20. Which of the following best describes the overall organization of the passage?
A. The author describes a concept by analyzing its three forms.
B. The author compares and contrasts two types of human relations.
C. The author presents the points of view of three experts on the same topic.
D. The author provides a number of concrete examples and then draws a conclusion.
IV. Câu 21-30: Đọc đoạn văn sau và chọn phương án đúng (ứng với A, B, C hoặc D) cho mỗi chỗ trống.

Anger has many (21)__________. Often it is an emotion which is secondary (22)__________ some other
emotion that you are feeling – like fear, guilt or relief. So the parent who shouts at her kid who gets home late is using
anger as a way of (23)_________ fear. Sometimes it is the result of a sense of great (24)__________ -such as when
someone is wrongly (25)_________ of a crime, finds that their partner has been (26)__________ to them, or feels as
passionate sense of social injustice. (27)__________, anger may have other causes as well. We know that animals
can be made more aggressive if the limbic parts of their brains are stimulated; (28)__________, overstimulation of the
limbic (emotional) centre of the brain may override the neo-cortex, the (29)__________ part. Changes in hormone
levels seem to cause anger too, and inheritance plays a part, as does our (30)__________. The more we are raised in
anger, the more anger we are likely to feel later in our lives.
21.
A. sources
B. bases
C. origins
D. foundations
22.

A. for

B. about

C. to

D. with

23.

A. overtaking

B. overcoming

C. overthrowing

D. overturning

24.

A. inequality

B. unfairness

C. disproportion

D. inconsistency

25.

A. accused

B. condemned

C. charged

D. punished

26.

A. unbelievable

B. questionable

C. suspicious

D. unfaithful

27.

A. However

B. Therefore

C. Moreover

D. But

28.

A. additionally

B. consequently

C. furthermore

D. so

29.

A. reasoning

B. thinking

C. considering

D. contemplating

30.

A. maturity

B. upbringing

C. growth

D. development
2


V. Câu 31-40: Chọn từ/ cụm từ thích hợp (ứng với A, B, C hoặc D) để hoàn thành mỗi câu sau.
31. If the negotiations hadn’t been so intense, we __________ the contract tomorrow
A. will be signing
B. would be signed
C. would be signing
D. will sign
32. This cloth __________ very thin.
A. feels
B. touches
C. holds
D. handles
33. __________ such an easy exam greatly disappoints me.
A. Your failing
B. You failed in
C. Your fail
D. You failed
34. __________ the plan ended in failure was no surprise to me.
A. That
B. Had
C. When
D. If
35. __________ for a second interview will be informed by mail.
A. Who chosen
B. Those are chosen
C. If you are chosen
D. All chosen
36. The plan __________ for a long time was eventually finalized yesterday.
A. having been developed B. being developed
C. developing
D. to be developed
37. I __________ a five-day trip to London to have a good rest, but I couldn’t find time.
A. would take
B. could take
C. was to take
D. was taking
38. Interesting as __________, I don’t think they are quite educational.
A. TV shows as these
B. these TV shows are
C. these are TV shows
D. these TV show
39. So _________ that he is willing to help everyone in need.
A. kind a person is he
B. kind person he is
C. he is kind
D. kind a person
40. She felt a warm __________ of happiness when he embraced her.
A. heat
B. glow
C. flame
D. fire
VI. Câu 41-50: Sử dụng từ trong ngoặc ở dạng thích hợp để điền vào các chỗ trống.
In Vietam, one of the best places to spend holiday is the romantic highland city called Da Lat, which is also
know for it (41. TRANQUIL)__________. First, the superb scenery, complemented by the pleasant climate all year
round, provides a (42. POEM)__________ setting for romance. Just imagine walking among tall of (44.
FRAGRANCE)__________ flowers at sunset. Second, travelling to Da Lat, people can engage in a wide range of
activities. For example, beautiful gardens and buildings in lovely French (45. COLONY)__________ architecture
located in quiet (46. NEIGHBOR)__________ offer exciting adventure. People can also stroll along tree-lined
boulevards in the shade of huge pine trees, exploring shops that sell traditional handicrafts unique to Da Lat. Finally,
people visiting Da Lat can enjoy luxury because of its (47. MODERN)__________. By way of illustration, there are (48.
DELIGHT)__________ hotels that have special rooms for them with candles and beautiful decorations. It is also
possible for them to enjoy local specialties to the (49. ACCOMPANY)__________ of soft music in elegant restaurants
which are open until late at night. In conclusion, Da Lat is the Vietnamese’s first choice for a (50.
MEMORY)__________ holiday.
VII. Câu 51 – 60: Tìm từ thích hợp để điền vào chỗ trống trong đoạn văn. Mỗi chỗ trống chỉ điền
MỘT từ.
One of my uncle’s friends got a job for a building company driving a huge cement mixer truck. He loved his job, but if
often kept him (51)__________ from home for days (52)__________ a time. And although he loved his young wife
dearly, he became convinced she was having an (53)__________. It was the little things: She had started wearing new
clothes and too much perfume. Apparently, in an effort to catch her out, he drove home early one day. Sure enough,
there was a brand now sports car (54)__________ outside the house, and the upstairs curtains were closed. Wiping a
tear from his (55)__________ with his fist, he backed up his truck and filled the (56)__________ with quick-setting
cement. Finished with the job, he did round the corner to see what (57)__________ happen. Sure enough, his wife
came out of the house with a man in a suit. They looked together at the ruined car, and his wife burst into tears. The
husband was surprised to see the man shrug his shoulders, bid his wife (58)__________ and get into a completely
different car. Jumping out of his truck, he marched to confront his wife and found out the truth. The car was a surprise
present she had (59)__________ him: the man was the salesman who had (60)__________ delivered it.

3


VIII. Câu 61-70: Viết lại các câu dựa vào từ gợi ý trong ngoặc sao cho ý nghĩa ban đầu của câu
không thay đổi.
61. She paid no attention to my advice and still partied all night. (notice)
________________________________________________________________________________
62. We haven’t received any news from her since June. (heard)
________________________________________________________________________________
63. Some of my friends refused to go on the camping trip. (objected)
________________________________________________________________________________
64. I haven’t contacted my best friend for several months. (touch)
________________________________________________________________________________
65. Was it difficult for you to solve the puzzle? (difficulty)
________________________________________________________________________________
66. Smoking is harmful to your health. (harm)
________________________________________________________________________________
67. Mr. Smith was not at the prize-giving ceremony, so his wife accepted the prize for him. (behalf)
________________________________________________________________________________
68. If he drives so recklessly, he is certain to have an accident. (bound)
________________________________________________________________________________
69. Why didn’t I remember to send him an email last night? (should)
________________________________________________________________________________
70. I don’t like it when others laugh at me. (laughed)
________________________________________________________________________________
IX. Câu 71-80: Viết lại các câu theo gợi ý sao cho ý nghĩa ban đầu của câu không thay đổi.
71. He is so intelligent that he always understands everything the teacher says.
Such is _______________________________________________________________________
72. In spite of his hard work, he couldn’t earn enough money to afford a small house.
For all ________________________________________________________________________
73. I have a terrible headache because I stayed up late last night.
If ____________________________________________________________________________
74. I want you to apologize to him for being rude immediately.
You are to _____________________________________________________________________
75. Don’t worry about her. She isn’t worth it.
She is not _____________________________________________________________________
76. I had to wait for my best friend for over two hours.
My best friend kept______________________________________________________________
77. As I hadn’t prepared carefully, I didn’t have a successful interview.
Not __________________________________________________________________________
78. He was a widower when he died.
He died _______________________________________________________________________
79. “I wish my daughter were hard-working,” said Mr. Smith.
Mr. Smith complained about _______________________________________________________
80. I thought he was my father.
I mistook_______________________________________________________________________
X. Câu 81: Viết một đoạn văn khoảng 100-150 từ về chủ đề sau.
Students should take a part-time job. Do you agree or disagree with the statement? Justify your answer.
----------------- Hết -----------------

4


SỞ GD&ĐT VĨNH PHÚC
ĐỀ CHÍNH THỨC

KỲ THI TUYỂN SINH VÀO LỚP 10 THPT CHUYÊN
NĂM HỌC 2011 - 2012
ĐỀ THI MÔN: TIẾNG ANH
Dành cho tất cả các thí sinh
Thời gian làm bài: 90 phút, không kể thời gian giao đề
---------------------------(Đề thi gồm có 03 trang)

Họ và tên thí sinh:..........................................................................
Số báo danh:...............................................................................
I. Chọn phương án (A, B, C hoặc D) ứng với từ có phần gạch chân phát âm khác với phần
gạch chân của những từ còn lại trong mỗi câu sau.
1. A. looked
2. A. head
3. A. drive
4. A. flood
5. A. pens

B. stopped
B. bread
B. find
B. book
B. walks

C. stayed
C. ready
C. outside
C. cook
C. cups

D. watched
D. meat
D. give
D. foot
D. students

II. Chọn phương án đúng (A, B, C hoặc D) để hoàn thành mỗi câu sau.
1. My friend is fond of _______ to music in the evening.
A. listen
B. listening
C. to listen
D. listened
2. When I was a child, I used ______ up at 5:00 am.
A. to get
B. to getting
C. getting
D. get
3. This pagoda _______ nearly one thousand years ago.
A. has built
B. has been built
C. was built
D. built
4. If I were you, I _______ to buy that house.
A. would forget
B. will forget
C. forget
D. forgot
5. The doctor advised my father _______ cigarettes any more.
A. smoke
B. not to smoke
C. not smoking
D. not to smoking
6. I always wanted to be a great ______.
A. science
B. scientific
C. scientist
D. scientifically
7. Jack loves his parents’ house _______ he was born.
A. which
B. what
C. where
D. when
8. _______ he wasn’t invited, he went to the party.
A. Although
B. Because
C. So
D. As
9. Laura received a lot of presents _______ her sixteenth birthday.
A. in
B. at
C. on
D. to
10. He introduced to me the man ______ support is necessary for my project.
A. who
B. whom
C. that
D. whose
11. We are very proud _______ our school.
A. in
B. of
C. at
D. with
12. Jack plays soccer very well, ______?
A. doesn’t he
B. does he
C. didn’t he
D. did he
13. My close friend isn’t here now. I wish she ______ here.
A. was
B. were
C. is
D. will be
14. I got up late, _______ I didn’t have time for breakfast.
A. so
B. because
C. as
D. although
Trang 1/3


15. It’s too noisy! Can you _______ the music?
A. turn over
B. turn up
C. turn on
D. turn off
16. If you listen to the teacher attentively, you ______ how to do this exercise.
A. would understand
B. will understand
C. are understanding
D. understood
17. The teacher asked us if we _______ to play games.
A. want
B. are wanting
C. will want
D. wanted
18. Jack ______ in the countryside for 5 years.
A. lives
B. has lived
C. have lived
D. lived
19. My class _______ on a trip to Tam Dao last weekend.
A. go
B. goes
C. went
D. have gone
20. My mother told me _______ so much noise at night.
A. not to make
B. to not make
C. not making
D. making not
III. Chọn từ/ cụm từ gạch dưới (ứng với A, B, C hoặc D) cần phải sửa trong mỗi câu sau.
1. This book was writing by a famous writer.
A
B
C
D
2. If tomorrow it will rain, the match will be postponed.
A
B
C
D
3. When she came into the room, our family watch television.
A
B
C
D
4. People know that they should save energy, so they still waste it.
A
B
C
D
5. The school year usually begins at September 5th every year.
A
B
C
D
IV. Đọc kỹ đoạn văn và chọn phương án trả lời đúng (ứng với A, B, C hoặc D) cho mỗi câu sau.
I was born in Newcastle, a city in the North East of England. Newcastle is on the bank of the
River Tyne. It is quite big, with a population of about 200,000 people. There is a cathedral and a
university. There are five bridges over the River Tyne, which link Newcastle to the next town,
Gateshead, where there is one of the biggest shopping centers in the world.
A few years ago, the main industries were shipbuilding and coalmining, but now the
chemical and soap industries are important.
I moved to London ten years ago but I often return to Newcastle. I miss the people, who are
very friendly, and I miss the beautiful countryside near the city, where there are so many hills and
streams.
People who are born near the River Tyne have a special name. They are called “Geodies”. I
am very pleased to be called a “Geodies”.
1. The writer was born________.
A. near the North East of England
B. in a town in the North East of England
C. in a city near Newcastle
D. in Newcastle, a city in the North East of England
2. What link Newcastle to the next town?
A. One bridge
B. Gateshead
C. Five bridges
D. a shopping center
3. What are the main industries in Newcastle now?
A. chemical and soap industries
B. coalmining and shipbuilding industries
Trang 2/3


C. soap and coal mining industries
D. shipbuilding and soap industries
4. Where does the writer live now?
A. Newcastle
B. Gateshead
C. North East of England
D. London
5. “Geodies” are _______.
A. people who are born in Newcastle
B. people who are born in England
C. people who are born near the River Tyne
D. people who are born in London
V. Đọc kỹ đoạn văn sau và chọn phương án đúng (ứng với A, B, C hoặc D) cho mỗi chỗ trống.
Alice is 18 years old (1)____ she comes from England. She is now in Hanoi and studying
Vietnamese. She came to Hanoi in July so she (2)_______ there for six months. Alice says she likes
Hanoi very much. She likes (3)_____ shopping and cycling around the town. Next month she will go
to Ho Chi Minh city (4)_____ a friend of hers. Alice hopes she (5)______ many letters from
England.
1.
A. but
B. so
C. and
D. since
2.
A. has been
B. is
C. will
D. was
3.
A. to go
B. going
C. go
D. went
4.
A. meet
B. meeting
C. to meet
D. will meet
5.
A. receive
B. has receives
C. will receive
D. received
VI. Điền vào chỗ trống với dạng đúng của từ cho trong ngoặc để hoàn thành các câu sau.
1. Do you have a _________ costume in your country? (nation)
2. John drives very _______. So far he has never had any accidents. (careful)
3. He is a ______ writer. His books are always loved by children. (success)
4. That factory is producing more and more _______. (pollute)
5. Our classmates are very good and _______. (friend)
VII. Hoàn thành các câu sau sao cho gần nghĩa nhất với câu cho trước.
1. I am short, so I can’t play volleyball.
 If ___________________________________________________________________
2. “Does Miss White live here?” the postman asked the boy.
 The postman asked the boy_______________________________________________
3. The weather was bad, so we didn’t go out.
 Because_______________________________________________________________
4. They built this hospital 20 years ago.
 This hospital ___________________________________________________________
5. The teacher said to us “Don’t be late again.”
 The teacher told _________________________________________________________

------------- HẾT-----------(Cán bộ coi thi không giải thích gì thêm)

Trang 3/3


SỞ GD&ĐT VĨNH PHÚC

HƯỚNG DẪN CHẤM THI TUYỂN SINH VÀO LỚP 10 THPT
CHUYÊN NĂM 2011 - 2012
ĐỀ THI MÔN: TIẾNG ANH
Dành cho tất cả các thí sinh
----------------------------

I. Chọn phương án (A, B, C hoặc D) ứng với từ có phần gạch chân được phát âm khác với
phần gạch chân của những từ còn lại trong mỗi câu sau. (0.5 điểm: 0.1/câu)
1. C
2. D
3. D
4. A
5. A
II. Chọn phương án đúng (A, B, C hoặc D) để hoàn thành mỗi câu sau. (4 điểm: 0.2/câu)
1. B
2. A
3. C
4. A
5. B
6. C
7. C
8. A
9. C
10. D
11. B
12. A
13. B
14. A
15. D
16. B
17. D
18. B
19. C
20. A
III. Chọn từ/ cụm từ gạch dưới (ứng với A, B, C hoặc D) cần phải sửa trong mỗi câu sau. (0.5
điểm: 0.1/câu)
1. B
2. B
3. D
4. D
5. C
IV. Đọc kỹ đoạn văn và chọn phương án trả lời đúng (ứng với A, B, C hoặc D) cho mỗi câu
sau.
(1 điểm: 0.2/câu)
1. D
2. C
3. A
4. D
5. C
V. Đọc kỹ đoạn văn sau và chọn phương án đúng (ứng với A, B, C hoặc D) cho mỗi chỗ trống
(1 điểm: 0.2/câu)
1. C
2. A
3. B
4. C
5. C
VI. Điền vào chỗ trống với dạng đúng của từ cho trong ngoặc để hoàn thành các câu sau. (1,5
điểm: 0.3/câu)
1. national
2. carefully
3. successful
4. pollution
5. friendly
VII. Hoàn thành các câu sau sao cho gần nghĩa nhất với câu cho trước. (1,5 điểm: 0.3/câu)
1. If I weren’t short/were taller/higher, I could play volleyball.
2. The postman asked the boy if/ whether Miss White lived there.
3. Because the weather was bad/Because of the bad weather, we didn’t go out.
4. This hospital was built 20 years ago.
5. The teacher told us not to be late again.
---------------- (Hết ) --------------

Trang 4/3


Trang 5/3


SỞ GD&ĐT VĨNH PHÚC
Đề chính thức
Mã đề thi 384

KỲ THI TUYỂN SINH VÀO LỚP 10 THPT NĂM HỌC 2011-2012
ĐỀ THI MÔN: TIẾNG ANH
Thời gian làm bài: 60 phút, không kể thời gian giao đề
(Đề thi có 02 trang, 40 câu trắc nghiệm)
Lưu ý: Thí sinh phải ghi mã đề thi vào tờ giấy thi trước khi làm bài.

Họ, tên thí sinh:..........................................................................
Số báo danh:...............................................................................
Chọn từ có phần gạch chân phát âm khác với các phần gạch chân của những từ còn lại trong các câu từ 1 đến 5.
Câu 1:
Câu 2:
Câu 3:
Câu 4:
Câu 5:

A. high
A. stopped
A. meat
A. call
A. rather

B. sight
B. agreed
B. seat
B. land
B. them

C. this
C. listened
C. great
C. fall
C. neither

D. find
D. cleaned
D. mean
D. ball
D. think

Chọn từ/ cụm từ gạch dưới (ứng với A, B, C hoặc D) cần phải sửa trong các câu từ 6 đến 7.
Câu 6: She would come to see you if she has your address.
A
B
C
D
Câu 7: You must starting your job as soon as possible.
A
B
C
D
Chọn câu (ứng với A, B, C hoặc D) có nghĩa gần nhất với câu cho trước trong các câu từ 8 đến 10.
Câu 8: She is writing a letter to her pen-pal.
A. A letter is being writing to her pen-pal.
C. A letter is writing to her pen- pal.

B. A letter is written to her pen-pal.
D. A letter is being written to her pen-pal.

Câu 9: “I’m working in London now,” Nam said.

A. Nam said that he was working in London now. B. Nam said that he is working in London then.
C. Nam said that he was working in London then. D. Nam said that I was working in London then.
Câu 10: She hasn’t visited her hometown for two years.
A. She visited her hometown for two years.
B. She didn’t visit her hometown two years ago.
C. She didn’t visit her hometown for two years.
D. She last visited her hometown two years ago.
Chọn phương án đúng nhất (ứng với A, B, C hoặc D) để hoàn thành các câu từ 11 đến 30.
Câu 11: We _______ to the countryside two months ago.
A. go
B. have gone
C. went
D. will go
Câu 12: What will you do if you _______ the final examinations?
A. will pass
B. would pass
C. pass
D. passed
Câu 13: I wish my summer holiday ________ longer.
A. will be
B. is
C. were
D. has been
Câu 14: I asked him _______ he came from.
A. where
B. who
C. what
D. which
Câu 15: It rained hard; _______, my father went to work.
A. Therefore
B. However
C. Because
D. So
Câu 16: Your sister writes poems and stories, ________ she?
A. does
B. doesn’t
C. will
D. won’t
Câu 17: Laura fell asleep during the lesson ________ she was tired.
A. so
B. but
C. because
D. therefore
Câu 18: How much ________ do you want?
A. bananas
B. eggs
C. candies
D. sugar
Câu 19: Do you know the man ________ you met at the party yesterday?
A. what
B. which
C. whom
D. whose
Câu 20: Tomorrow the director will have a meeting _______ 8:00 am to 10:00 am.
A. between
B. from
C. among
D. in
Câu 21: The doctor advised me ________ jogging every morning.
A. went
B. go
C. to go
D. going
Trang 1/2 - Mã đề thi 384


Câu 22: The bike _______ I have just bought is very cheap.
A. which
B. where
C. what
Câu 23: We will start our trip _______ 6 o’clock ________ the morning.
A. in / in
B. at / in
C. in / at
Câu 24: He said he ________ come back later.
A. will be
B. will
C. would be
Câu 25: We ________ anything from James since we left school.
A. haven’t heard
B. heard
C. don’t hear
Câu 26: If I ______ a bird, I would be a dove.
A. would be
B. were
C. am
Câu 27: The children sang ________ during the trip.
A. happily
B. happiness
C. unhappy
Câu 28: This newspaper ________ everyday.
A. is publishing
B. publish
C. published
Câu 29: You have lived in this city since 1998, _______?
A. haven’t you
B. didn’t you
C. did you
Câu 30: My students enjoy _______ English very much.
A. learn
B. learnt
C. learning

D. who
D. at / at
D. would
D. didn’t hear
D. will be
D. happy
D. is published
D. have you
D. to learn

Đọc kỹ đoạn văn và chọn phương án đúng (ứng với A, B, C hoặc D) cho mỗi chỗ trống từ câu 31 đến câu 35.
I come from Switzerland. I came to London six months (31) ______to learn English. I haven’t met
many English people yet, only my teachers. I started learning English at school in Switzerland (32)_______ I
was eleven, so I have learnt it for nearly ten years. At first in London, I couldn’t understand anything, but now
my English (33) ______ improved. I have just taken an exam. If I pass, I (34) _______ into the next class. I’m
excited today because my parents will come tomorrow to stay with me for a few days and I (35) _______ them
for a long time. They have never been to England and they can’t speak English.
Câu 31:
A. ago
B. before
C. last
D. after
Câu 32:
A. because
B. that
C. so
D. when
Câu 33:
A. were
B. are
C. is
D. have been
Câu 34:
A. will move
B. moved
C. could move
D. would move
Câu 35:
A. haven’t seen
B. didn’t see
C. don’t see
D. hasn’t seen
Đọc kỹ đoạn văn sau và chọn phương án trả lời đúng (ứng với A, B, C hoặc D) cho mỗi câu hỏi từ 36 đến 40.
Sydney is Australia’s most exciting city. The history of Australia begins here. In 1788 Captain Arthur
Philips arrived in Sydney with 11 ships and 1624 passengers from Britain (including 770 prisoners). Today
there are about 3.6 million people in Sydney. It is the biggest city in Australia, the busiest port in the South
Pacific and one of the most beautiful cities in the world. In Sydney, the buildings are higher, the colors are
brighter and the nightlife is more exciting. There are over 20 excellent beaches close to Sydney and its warm
climate and cool winter have made it a favorite city for immigrants from overseas. There are two things that
make Sydney famous: its beautiful harbor, the Sydney Harbor Bridge, which was built in 1932 and the Sydney
Opera House, which was opened in 1973.
Câu 36: Where did Captain Arthur Philips arrive in 1788?
A. South Pacific
B. Sydney Harbor
C. Britain
D. Sydney
Câu 37: Which of the following should be the title of the reading passage?
A. Sydney’s Opera House
B. The history of Sydney
C. Sydney’s beaches and habors
D. An introduction of Sydney
Câu 38: Which of the following statements is NOT true about Sydney?
A. Sydney is not a favorite city for immigrants from overseas.
B. Sydney is one of the most beautiful cities in the world.
C. Sydney is the most exciting city in Australia.
D. Sydney is the busiest port in the South Pacific.
Câu 39: How many beaches are there close to Sydney?
A. 11 beaches
B. over 20 beaches
C. nearly 20 beaches
D. 770 beaches
Câu 40: When was the Sydney Harbor Bridge built?
A. 1788
B. 1932
C. 1973
D. 1624--------------------------------------------------- HẾT ---------Trang 2/2 - Mã đề thi 384


Đề thi tuyển sinh lớp 10 THPT Chuyên - Năm học 2008-2009

Sở Giáo dục-Đào tạo
Thái Bình

Môn: Tiếng Anh

Người coi thi thứ
nhất

Người coi thi thứ
hai

(Ghi rõ họ tên)

(Ghi rõ họ tên)

Họ và tên thí sinh: ..................................................................................
Ngày sinh: .........................................................................

Số phách

Nơi sinh: .....................................................................
.............................

.............................

Trường THCS: ............................................................
Phòng thi:.............. Số báo danh:...................................

..........
..........


Điểm bài thi
Bằng số

Bằng chữ

Người chấm thi thứ nhất
(Ký, ghi rõ họ tên)

...................

............................

................................................

Đề chính thức

Người chấm thi thứ hai
(Ký, ghi rõ họ tên)

Số phách

................................................

....................

Môn: Tiếng Anh
Thời gian: 150 phút (không kể thời gian giao đề)
Đề thi gồm 04 trang, thí sinh làm bài trực tiếp vào đề thi

a.Ngữ âm
I.Tìm một từ mà phần gạch chân có cách đọc khác với các từ còn lại (0,5 điểm)
1. A. dead
B. bread
C. thread
D. bead
2. A. myth
B. with
C. both
D. tenth
3. A. cough
B. enough
C. though
D. rough
4. A. prefer
B. better
C. worker
D. teacher
5. A. needed
B. naked
C. sacred
D. walked
1. ...........................

2. ...........................

3. ...........................

4. ...........................

5. ............................

II. Tìm một từ có vị trí trọng âm chính khác với các từ còn lại (0,5 điểm)
6. A. balcony
B. accident
C. mechanic
D. survey
7. A. result
B. imaginary
C. annoyed
D. politics
8. A. admire
B. honor
C. title
D. difficult
9. A. general
B. opinion
C. abroad
D. surprise
10. A. decay
B. purpose
C. however
D. invention
6. ...........................

7. ...........................

8. ...........................

9. ...........................

10. ..........................

B.từ vựng – ngữ pháp
III. Chọn đáp án thích hợp nhất (A, B, C hoặc D) để hoàn thành các câu sau (1,0 điểm)
11. She remembered ........ the gas before going out.
A. turn on
B. turning on
C. turn off
D. turning off
12. We think that Mother’s Day should be celebrated........... .
A. nationwide
B. national
C. nation
D. native
13. ....... difficult the problem is, he will try to solve it.
A. However
B. Whatever
C. How
D. What
14. Do you know a shop ......... I can buy sweets and newspapers?
A. that
B. which
C. where
D. if
15. My mother is one of the women who ............ money.
A. enjoys to spend
B. enjoys spending
C. enjoy spending
D. enjoy to spend
16. Their exports are just ........... ours.
A. similar
B. like
C. as
D. same
Trang 1/5


17. You may put money in a small coin bank, ............ a piggy bank at home to keep it safe.
A. as such
B. such
C. such as
D. so
18. It is time you.......... hard for the exam.
A. to revise
B. revise
C. revised
D. revising
19. I live in Dalat, ........... is one of the most beautiful cities of Vietnam.
A. who
B. where
C. which
D. that
20. There was only one student in the classroom ............. his lesson yesterday.
A. prepares
B. to prepare
C. was preparing
D. preparing
11. .......................

12. ........................

13. .......................

14. ........................

15. .........................

16. .......................

17. ........................

18. .......................

19. ........................

20. .........................

IV. Cho dạng đúng của động từ trong ngoặc để hoàn thành lá thư sau (1,5 điểm)
Dear Linda,
I’m sorry I (21. not write) ....... to you for so long, but I (22. be) ......... very busy lately. All last
month I (23. have) ....... exams, and I (24. not do) ....... anything else but study for ages. Anyway,
I (25. stop) ......... studying now, and I (26. wait) .......... for my exam results.
As you can see from the letter, I (27. change) ....... my address and (28. live) ........ in Croydon
now. I (29. decide) ...... that I wanted a change from central London because it (30. become) ...........
so expensive. A friend of mine (31.tell)....... me about this flat, and I (32. move) ....... here about two
months ago. When you (33. come) ........ to London this summer, please visit me. I (34. stay) ..........
here until the middle of August. Then I (35. go) ........... on holiday to Scotland.
Please write soon
Margaret
21. .......................

22. ........................

23. .......................

24. ........................

25. .........................

26. .......................

27. ........................

28. .......................

29. ........................

30. .........................

31. .......................

32. ........................

33. .......................

34. ........................

35. .........................

V. Điền vào chỗ trống bằng một giới từ thích hợp để hoàn thành các câu sau (1,0 điểm)
36. We both share a love ............... music..
37. .............. 3 o’clock, all the runners had arrived.
38. Robert has been married .......... Deborah for over a year now.
39. Brenda decided to discuss her problems ............ a psychiatrist.
40. The company blamed the drop in sales ....... the economic situation.
41. This bread tastes ............ fish!
42. Shall we go .......... your car or mine?
43. Is it okay if I write ......... pencil?
44. Why can’t you look at the problem ......... my point of view?
45. Jessica fell ill while she was ......... a trip to Ireland.
Trang 2/5


36. .......................

37. ........................

38. .......................

39. ........................

40. .........................

41. .......................

42. ........................

43. .......................

44. ........................

45. .........................

VI. Điền một mạo từ (a, an, the hoặc ) vào mỗi chỗ trống trong đoạn văn sau (1,0 điểm)
I came home from.........(46)...... school one day with a slight headache, and so I took two
aspirins from a bottle in.....(47)...... medicine cupboard. They left....(48)...... curious taste in my
mouth, and when my mother came home half.....(49)...... hour later I told her what I had done. She
shrieked and ran to.....(50)...... telephone; I had taken some tablets that .....(51)...... doctor had
prescribed for her stomach cramps, and she had been warned that it was dangerous to
exceed.....(52)...... stated dosage- one tablet.....(53).....day. She had broken.....(54)..... bottle that
morning, and transferred.....(55)...... tablets to an empty aspirin bottle.
46. .......................

47. ........................

48. .......................

49. ........................

50. .........................

51. .......................

52. ........................

53. .......................

54. ........................

55. .........................

VII. Viết dạng đúng của các từ trong ngoặc để hoàn thành các câu sau (0,5 điểm)
56. The machine stopped working due to............ fault .
(electricity)
57. They had a quarrel after .................... about who was responsible. (agree)
58. Her parents .............. her to apply for the job.
(courage)
59. I was late because I ............ how much time I’d need.
(estimate)
60. He is very generous and everyone admired his .................. .
(self)
56. .......................

57. ........................

58. .......................

59. ........................

60. .........................

VIII. Mỗi câu dưới đây có một lỗi sai. Hãy tìm và gạch chân lỗi sai đó rồi sửa lại (0,5 điểm)
61. I found living in the country rather bored.
62. A friend of him got married at the age of eighteen.
63. Jane, would you like to have a toast with your coffee?
64. Don’t you wish you would have blue eyes?
65. No sooner had he arrived home when the phone rang.
61. ................................................

62. ................................................

64. ................................................

65. ................................................

63. ................................................

c. Đọc hiểu
IX. Chọn đáp án thích hợp nhất (A, B, C hoặc D) để điền vào mỗi chỗ trống trong đoạn văn sau. (1,0 điểm)
the language of clothes
We don’t only choose clothes to make us look.........(66)......, we also use them to tell the world
.........(67)...... our personality. The clothes we wear and our appearance......(68)...... a whole give
other people useful information about what we think and.........(69)...... we feel. If we feel cheerful,
we usually wear......(70)...... clothes and if we feel.........(71)...... we sometimes put on dark clothes.
But why do teenagers wear black so.........(72)......? Is it because they feel miserable
all.........(73)......? This is unlikely the case. It is probably just because it is.........(74)...... to wear
black, and young people they are real fans.........(75)...... fashion.
66. A. attract
B. attractive
C. attractively
D. attraction
67. A. of
B. with
C. by
D. about
68. A. on
B. as
C. for
D. in
69. A. which
B. what
C. how
D. when
70. A. colorful
B. colors
C. colorfully
D. colorless
71. A. depress
B. depressed
C. depressing
D. depression
72. A. frequent
B. frequency
C. frequently
D. infrequency
73. A. the time
B. the times
C. the week
D. the month
Trang 3/5


74. A. fashion
75. A. of

B. fashionable
B. in

C. fashioner
C. from

D. fashioned
D. with

66. .......................

67. ........................

68. .......................

69. ........................

70. .........................

71. .......................

72. ........................

73. .......................

74. ........................

75. .........................

X. Tìm một từ thích hợp điền vào mỗi chỗ trống trong đoạn văn sau (1,0 điểm)
Laura, the woman......(76)..... works in our office, wanted to phone Mr. Robinson, but she
dialed the......(77)..... number. The number she......(78)..... turned out to be the number of a public
call box in the street. A man, ......(79)..... was passing ......(80)..... the time, heard the
phone......(81)..... and answered it. “ Is that Mr. Robinson ?” Laura asked. “Speaking”, the man
answered. It turned......(82)..... that the man she was speaking......(83)..... was actually......(84).....
Robinson and had just happened to be passing the call box......(85)..... she rang!
76. .......................

77. ........................

78. .......................

79. ........................

80. .........................

81. .......................

82. ........................

83. .......................

84. ........................

85. .........................

D. Viết
XI. Dùng từ gợi ý để viết lại các câu dưới đây sao cho nghĩa không đổi so với câu cho trước (1,0 điểm)
86. It is thought that the Prime Minister is considering raising taxes.
The Prime Minister ..........................................................................................................................
87. Mary told the police about the burglary.
Mary reported ..................................................................................................................................
88. I didn’t know you were coming, so I didn’t wait for you.
If .......................................................................................................................................................
89. The bank lent him the money.
He .....................................................................................................................................................
90. The chairs and the tables have to be moved from this room.
The furniture ....................................................................................................................................
91. She’s very pleased to be going away on holiday soon.
She’s looking ...................................................................................................................................
92. I’m sure that someone forgot to lock the door.
Someone ..........................................................................................................................................
93. Someone has stolen her bike.
She ...................................................................................................................................................
94. If you changed your mind, you’d be welcome to join us.
Were you ..........................................................................................................................................
95. “ I didn’t attack anybody!” said the accused.
The accused denied .........................................................................................................................
XII. Dùng từ gợi ý trong ngoặc để viết lại các câu dưới đây sao cho nghĩa không đổi so với câu
cho trước (Lưu ý không được thay đổi hình thức của từ trong ngoặc) (0,5 điểm)
96. I always admire my teacher for his hard work. (look)
..........................................................................................................................................................
97. I said to the waiter : “ Could I have another coffee?” (bring)
..........................................................................................................................................................
98. Tim is out of work at the moment. (job)
..........................................................................................................................................................
99. This city seems very crowded. (people)
..........................................................................................................................................................
Trang 4/5


100. Can you tell me about guided tours of the city? (information)
..........................................................................................................................................................
 The end –

Trang 5/5


SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO
HẢI PHÒNG

ĐỀ CHÍNH THỨC

KÌ THI TUYỂN SINH LỚP 10 THPT CHUYÊN
NĂM HỌC 2012 - 2013

ĐỀ THI MÔN : TIẾNG ANH (ĐIỀU KIỆN)
Thời gian làm bài: 60 phút (không kể thời gian giao đề)

CHÚ Ý : - Thí sinh làm bài vào phiếu trả lời. Đề thi không thu lại.
- Đề thi gồm 02 trang. Tổng điểm : 10
- Thí sinh không được sử dụng bất kì tài liệu gì.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------PART ONE: PHONOLOGY
I. Choose the word whose bold part is pronounced differently from the others in each group.
Write your answer A, B, C or D on your answer sheet. (1.0 pt)
1. A. absent
B. campus
C. label
D. relax
2. A. claimed
B. walked
C. laughed
D. helped
3. A. there
B. they
C. than
D. thing
4. A. hard
B. honor
C. house
D. hand
II. Choose the word whose main stress position is placed differently from the others in each group.
Write your answer A, B, C or D on your answer sheet. (1.0 pt)
1. A. finish
B. revise
C. prefer
D. produce
2. A. purpose
B. entrance
C. music
D. typhoon
3. A. interesting
B. necessity
C. pollution
D. environment
4. A. excellent
B. popular
C. efficient
D. beautiful
PART TWO: VOCABULARY AND GRAMMAR
I. Choose the correct word or phrase to complete each of the following sentences.
Write your answer A, B, C or D on your answer sheet. (2.0 pt)
1. Auld Lang Syne is a song _____ is sung on New Year’s Eve.
A. which
B. when
C. whom
D. where
2. Jeans are very _____ with young people all over the world.
A. favorite
B. suitable
C. popular
D. famous
3. Tornadoes are _____ storms which pass overland below a thunderstorm.
A. funnel-shaped
B. circle-shaped
C. tropical
D. Snow
4. _____ take the train instead of the bus. It’s faster and more reliable.
A. Why not
B. Why don’t
C. How about
D. Let’s
5. She was very tired. _____, she tried to finish the game.
A. Although
B. So
C. And
D. However
6. Passover is celebrated in Israel and by all _____ people.
A. English
B. Vietnamese
C. Japanese
D. Jewish
7. I suggest using showers instead of baths because baths use twice _____ showers.
A. more water than
B. less water than
C. As much water as
D. fewer water than
8. She is a good singer. She sings _____ .
A. beauty
B. beautify
C. beautiful
D. beautifully
II. Choose the correct tense or form of the verbs in brackets to complete each sentences.
Write your answers on your answer sheet. (1.0 pt)
1. My sister advised me _____ this book. (to read/reading/read)
2. She said that she _____ an English exam the following week. (had/would have/will have)
3. In 1995, a huge earthquake _____ the city of Kobe in Japan. (strike/struck/to strike)
4. She never goes to school late, _____? (does she/is she/doesn’t she)
5. Paul is not used to _____ on the right. (drive/driving/drove)
6. The authors spent 6 years _____his best novel. (to write/writing/wrote)
1|Page


Tài liệu bạn tìm kiếm đã sẵn sàng tải về

Tải bản đầy đủ ngay

×