Tải bản đầy đủ

9 thpt ngo sy lien bac giang nam 2017 lan 1 co loi giai

www.facebook.com/groups/TaiLieuOnThiDaiHoc01

SỞ GD & ĐT BẮC GIANG

ĐỀ THI THỬ THPT QUỐC GIA NĂM 2017 LẦN 1

TRƯỜNG THPT NGÔ SĨ LIÊN

MÔN: TIẾNG ANH 12
Thời gian làm bài: 60 phút

oc

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined

ai
H

part differs from the rest.
B. reconcile


C. refund

D. reproduce

Câu 2: A. pitch

B. watch

C. butcher

D. architect

D

Câu 1: A. recite

C. heroic

Câu 4: A. power

B. permission

C. permanent

Câu 5: A. comfortable

B. uncontrollable

C. politician

D. amateur

nT

B. minority

D. carpe

uO


Câu 3: A. photography

hi

Mark the word which is stressed differently from the rest.

D. practicalit

Ta
iL
ie

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of
the following sentences
Câu 6: They tell me about the film

on TV last week.

B. which they watched it

up
s/

A. when they watched
C. which they watched

D. whom they watched

ro

Câu 7: It’s important to know about how developed countries have solved the urbanization
problems an ___________some solutions to those in Viet Nam.
B. advise

om
/g

A. think

C. expect

D. propose

Câu 8: Each of the guests _________ a bunch of flowers.
B. is given

C. were given

D. give

.c

A. are given

bo

ok

Câu 9: Let’s go to the beach this weekend, _______ ?
A. do we

B. shall we

C. will we

D. don’t we

Câu 10: John ___________ a book when I saw him.

ce

A. is reading

B. reading

C. read

D. was reading

.fa

Câu 11: It is recommended that he _______ this course

w

w

w

A. took

01

(50 câu trắc nghiệm)

B. takes

C. take

D. taking

Câu 12: John: “I didn’t pass my driving test.” - Anna: “_______!"
A. Better luck next time

B. So poor

C. Congratulations

D. That was nice of them

www.facebook.com/groups/TaiLieuOnThiDaiHoc01


www.facebook.com/groups/TaiLieuOnThiDaiHoc01

Câu 13: Japanese, Korean, Russian, Chinese, French and German will be taught at general
schools in Hanoi and HCM City before being _________ on a large scale throughout the
country.
B. provided

C. assessed

D. investigated

01

A. applied

Câu 14: Remember to take _______your shoes when you go into the temple.
B. in

C. with

D. off

oc

A. up
A. Although

B. Despite

C. Unless

ai
H

Câu 15: __________ you study harder, you won’t pass the examination.
D. I

D

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word(s) SIMILAR in

hi

meaning to the underlined words.
B. chosen

C. ruled

A. continues

Ta
iL
ie

Câu 17: After a long lunch hour, business resumes as usual.
B. resurfaces

D. advised

uO

A. watched

nT

Câu 16: The conference is governed by its newly elected board.

C. delays

D. responds

Câu 18: The people interviewed for the survey were randomly selected.
A. thoughtfully

B. carefully

C. indiscriminately

D. carelessly

up
s/

Mark the letter A,B,C or D on your sheet to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to
the underlined words.

ro

Câu 19: It was necessary to divide the movie 'Roots' into five parts in order to show it on

om
/g

television.
A. adapt

B. merge

C. segment

D. transact

A. joy

ok

unbearable limits.

.c

Câu 20: With the final examinations coming very soon his anxiety was rising to almost
B. confidence

C. studying

D. apprehension

bo

Choose the word or phrase (A, B, C or D) that best fits the blank space in the following

w

w

w

.fa

ce

passage:

LOOK ON THE BRIGHT SIDE

Do you ever wish you were more optimistic, some one who always (21)_____ to be

successful? Having some one around who always fears the worst isn’t really a lot of
(22)_____we all know someone who sees a single cloud on a sunny day and says: “It looks
like rain.” But if you catch yourself thinking such things, it’s important to do something
(23)_____ it. You can change your view of life, (24)_____ to psychologists, it only takes a
little effort, and you’ll find life more rewarding as a (25)______. Optimism, they say, is
partly about self-respect and confidence, but it’s also a more positive way of looking at life

www.facebook.com/groups/TaiLieuOnThiDaiHoc01


www.facebook.com/groups/TaiLieuOnThiDaiHoc01

and all it has to offer . Optimists are more (26)_______to start new projects and generally
more prepared to take risks.
Upbringing is obviously very important in forming your (27)_______ to the world.

brought up not to regard failure as the end of the world-they just (30)_____with their lives

oc

other people when anything goes wrong. Most optimists, on the (29) _____hand, have been

Ta
iL
ie

uO

nT

hi

D

ai
H

Câu 21: A. waited
B. counted
C. expected
D. felt
Câu 22: A. fun
B. play
C. enjoyment
D. musement
Câu 23: A. about
B. with
C. over
D. against
Câu 24: A. judging
B. concerning
C. according
D. following
Câu 25: A. product
B. purpose
C. reason
D. result
Câu 26: A. possible
B. hopeful
C. likely
D. welcome
Câu 27: A. position
B. opinion
C. attitude
D. view
Câu 28: A. depend
B. believe
C. trust
D. hope
Câu 29: A. other
B. far
C. opposite
D. next
Câu 30: A. get on
B. get out
C. get up
D. get over
Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of
the following sentences.

up
s/

Câu 31: The situation was so embarrassing that she did not know what to do.
A. So embarrassing was the situation that she did not know what to do.

ro

B. It was such an embarrassing situation; however, she did not know what to do.

om
/g

C. So embarrassing the situation was that she did not know what to do.
D. She did not know what to do, though it was not an embarrassing situation.
Câu 32: It is expected that tax increases will be announced in tomorrow’s budget statement.

.c

A. Tax increases are expected to be announced in tomorrow’s budget statement.

ok

B. It is expected that people will announce in tomorrow budget tax increases.

bo

C. In tomorrow’s budget statement tax increases are expected to announce.
D. Hope that they will announce tax increases in tomorrow’s budget statement.

ce

Câu 33: Fiona has been typing the report for an hour.

.fa

A. It took Fiona an hour to type the report.

w

w

w

B. It is an hour since Fiona started typing the report.
C. Fiona finished the report an hour ago.
D. Fiona will finish typing the report in an hour.

Câu 34: I can’t do the test because it is too difficult.
A. If the test isn’t too difficult, I can do it.
B. If the test weren’t too difficult, I could do it.

www.facebook.com/groups/TaiLieuOnThiDaiHoc01

01

Some people are brought up to (28)______too much on others and grow up forever blaming


www.facebook.com/groups/TaiLieuOnThiDaiHoc01

C. If the test weren’t too difficult, I can do it.
D. If the test hadn’t been too difficult, I could do it.
Câu 35: The children couldn't go swimming because the sea was too rough.

01

A. The sea was too rough for the children to go swimming.
B. The sea was rough enough for the children to swim in.

oc

C. The sea was too rough to the children's swimming.

ai
H

D. The children were not calm enough to swim in the sea.

hi

Câu 36: The exam to become a lawyer is on far the most difficult he has taken.

D

Choose the option among A, B, C, D which needs correcting to make a complete sentence.

A

B

D

C

uO

at rush hour.

nT

A
B
C
D
Câu 37: No one in our office wants to drive to work because of there are always traffic jams

festivities.

A

Ta
iL
ie

Câu 38: Mrs. Stevens, along with her cousins from New Mexico, are planning to attend the
B

C

D

Câu 39: The computer-based tests will test your ability to understand spoken English, to read

up
s/

A

B

nontechnical language, and writing correctly
D

ro

C
US.

om
/g

Câu 40: In 1960 John F. Kennedy became the youngest man ever to elect president of the
A

B

C

D

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to

.c

indicate the correct answers

ok

It takes a long time to raise a family of owlets, so the great horned owl begins early in

bo

the year. In January and February, or as late as March in the North, the male calls to the
female with a resonant hoot. The female is larger than the male. She sometimes reaches a

ce

body length of twenty-two to twenty-four inches, with a wingspread up to fifty inches. To

.fa

impress her, the male does a strange courtship dance. He bobs. He bows. He ruffles his

w

w

w

feathers and hops around with an important air. He flutters from limb to limb and makes
flying sorties into the air. Sometimes he returns with an offering of food. They share the
repast, after which she joins the dance, hopping and bobbing about as though keeping time to
the beat of an inner drum. Owls are poor home builders. They prefer to nest in a large hollow
in a tree or even to occupy the deserted nest of a hawk or crow. These structures are large and
rough, built of sticks and bark and lined with leaves and feathers. Sometimes owls nest on a

www.facebook.com/groups/TaiLieuOnThiDaiHoc01


www.facebook.com/groups/TaiLieuOnThiDaiHoc01

rocky ledge, or even on the bare ground. even to occupy the deserted nest of a hawk or crow.
These structures are large and rough, built of sticks and bark and lined with leaves and
feathers. Sometimes owls nest on a rocky ledge, or even on the bare ground. The mother lays
her feather skirts about her to protect her precious charges from snow and cold. It is five

oc

weeks before the first downy white owlet pecks its way out of the shell. As the young birds

01

two or three round, dull white eggs. Then she stoically settles herself on the nest and spreads

ai
H

feather out, they look like wise old men with their wide eyes and quizzical expressions. They

clamor for food and keep the parents busy supplying mice, squirrels, rabbits, crayfish, and

D

beetles. Later in the season baby crows are taken. Migrating songsters, waterfowl, and game

hi

birds all fall prey to the hungry family. It is nearly ten weeks before fledglings leave the nest

A. Mating rituals of great horned owls
B. Raising a family of great horned owls
C. Habits of young great horned owls

up
s/

D. Nest building of great horned owls

Ta
iL
ie

Câu 41: What is the topic of this passage?

uO

the young owls away to establish hunting ranges of their own

nT

to search for their own food. The parent birds weary of family life by November and drive

Câu 42: The phrase "a resonant hoot" is closest in meaning to
B. an offering of food C. an instrument

ro

A. a sound

D. a movement

om
/g

Câu 43: It can be inferred from the passage that the courtship of great horned owls
A. happens in the fall

B. takes place on the ground

.c

C. involves the male alone

ok

D. is an active process

bo

Câu 44: According to the passage, great horned owls
A. may inhabit a previously used nest

ce

B. are discriminate nest builders

w

w

w

.fa

C. need big nests for their numerous eggs
D. build nests on tree limbs

Câu 45: According to the passage, which of the following is the mother owl's job?
A. To build the nest
B. To initiate the courtship ritual
C. To sit on the nest
D. To feed the young

www.facebook.com/groups/TaiLieuOnThiDaiHoc01


www.facebook.com/groups/TaiLieuOnThiDaiHoc01

Câu 46: The phrase "precious charges" refers to
A. the hawks and crows

B. other nesting owls

C. the nest

D. the eggs
B. other small birds

C. small mammals

D. nuts and seeds

C. the prey

D. the young birds

A. the adult birds

B. the wise old men

ai
H

Câu 48: The word "they" refers to

oc

A. insects

01

Câu 47: According to the passage, young owlets eat everything EXCEPT

Câu 49: What can be inferred from the passage about the adult parents of the young great

D

horned owls?

hi

A. They are lazy and careless about feeding the small owlets.

Ta
iL
ie

D. They are sorry to see their young leave home.

uO

C. They don't eat while they are feeding their young.

nT

B. They probably don't see their young after November.

Câu 50: The phrase "weary of" is closest in meaning to
A. become sad about

B. support

C. are attracted to

D. tire of

4. B
14. D
24. C
34. B
44. A

5. A
15.C
25. D
35. A
45. C

6. C
16. C
26. C
36. B
46. D

7. D
17. A
27. C
37. B
47. D

8. B
18. C
28. A
38. C
48. D

.c

1. B

3. D
13. A
23. A
33. B
43. D

ro

2. D
12. A
22. A
32. A
42. A

om
/g

1. B
11. C
21. C
31. A
41. B

up
s/

HƯỚNG DẪN GIẢI

ok

Câu B phát âm là /e/ còn lại phát âm là /i/

bo

2. D

Câu D phát âm là /k/ còn lại phát âm là /tʃ/

ce

3. D

.fa

Câu D trọng âm 1 còn lại trọng âm 2.

w

w

w

4. B

Câu B trọng âm 2 còn lại trọng âm 1
5. A
Câu A trọng âm 1 còn lại trọng âm 3.
6. C
Dùng mệnh đề quan hệ which thay thế cho the film đứng trước nó.

www.facebook.com/groups/TaiLieuOnThiDaiHoc01

9. B
19. B
29. A
39. C
49. B

10. D
20. B
30. A
40. D
50. D


www.facebook.com/groups/TaiLieuOnThiDaiHoc01

Câu này dịch như sau: Họ kể cho tôi nghe về bộ phim mà họ đã xem trên tivi tuần trước.
7. D
Think: suy nghĩ

01

Advise: khuyên bảo
Propose: đề xuất
quyết các vấn đề đô thị hóa và đề xuất giải pháp cho những vấn đề này ở Việt Nam.

D

8. B

ai
H

Câu này dịch như sau: Rất quan trọng để biết cách thức mà những nước phát trieenrn giải

hi

Mỗi người khách đều được tặng một bó hoa. => Câu bị động

nT

Each of + danh từ => danh từ số ít => chọn B

uO

9. B

John đang đọc sách khi tôi nhìn thấy anh ấy.

Ta
iL
ie

Câu hỏi đuôi mệnh đề đầu là Let’s, đuôi câu hỏi luôn là shall we.
10. D

Việc tôi nhìn thấy anh ấy dùng quá khứ đơn => hành động đang đọc xảy tiếp diễn trong quá

up
s/

khứ => dùng quá khứ tiếp diễn.
11. C

ro

Cấu trúc đặc biệt: S1+ recommend+ (that)+ S2 + Vo

om
/g

Anh ấy được đề xuất nên tham gia khóa học này.
12. A

John: Tôi không đậu bằng lái xe rồi.

.c

Anna: Lần sau may mắn hơn nhé.

ok

13. A

bo

Applied: áp dụng

Provided: cung cấp

ce

Assessed: đánh giá

w

w

w

.fa

Investigated: điều tra
Câu này dịch như sau: Tiếng Nhật, Hàn Quốc, Nga, Pháp và Đức sẽ được dạy tại một số
trường ở Hà Nội và thành phố Hồ Chí Minh trước khi được áp dụng trên quy môn lớn trên
khắp cả nước.
14. D
Take up: bắt đầu( một sở thích, thói quen mới)
Take in: hấp thụ, tiếp thu

www.facebook.com/groups/TaiLieuOnThiDaiHoc01

oc

Expect: mong đợi


www.facebook.com/groups/TaiLieuOnThiDaiHoc01

Take off: cởi ra( quần áo), cất cánh( máy bay)
Câu này dịch như sau: Nhớ cởi giày ra khi bạn bước vào ngôi đền.
15. C

01

Although: mặc dù
Despite+ cụm danh từ/ Ving: mặc dù
If: nếu
Câu này dịch như sau: Nếu bạn không học tập chăm chỉ hơn, bạn sẽ không đỗ kỳ thi.

D

16. C

ai
H

oc

Unless: nếu…không

uO

17. A

nT

Câu này dịch như sau: Hội nghị được chỉ đạo bởi ban lãnh đạo mới.

hi

Govern = rule: chỉ đạo, chủ trì

Ta
iL
ie

Resume = continue : hoạt động lại, tiếp tục

Câu này dịch như sau: Sau 1 giờ nghỉ trưa, công ty hoạt động lại như thường lệ
18. C

Randomly = indiscriminately: ngẫu nhiên, không chọn lựa chọn , không phân biệt

up
s/

Câu này dịch như sau: Những người được phỏng vấn trong cuộc khảo sát được chọn ngẫu
nhiên.

ro

19. B

om
/g

Divide: phân chia ≠ merge: cộng gộp lại

Câu này dịch như sau: Rất cần khi chia bộ phim “Roots” thành 5 phần để chiếu lên tivi.
20. B

.c

Anxiety: nỗi lo ≠ confidence: sự tự tin

ok

Với kỳ thi cuối kỳ đang đến gần nỗi lo của anh ấy ngày càng tăng hầu như vượt quá giới hạn.

bo

21. C
Wait: chờ đợi

ce

Count: đếm

w

w

w

.fa

Expect: mong đợi
Feel: cảm thấy
Do you ever wish you were more optimistic, some one who always (21)_____ to be
successful? => Bạn có bao giờ ước bạn sẽ lạc quan hơn, ai đó luôn mong đợi thành công?
22. A
Fun: niềm vui
Play: chơi/ vở kịch

www.facebook.com/groups/TaiLieuOnThiDaiHoc01


www.facebook.com/groups/TaiLieuOnThiDaiHoc01

Enjoyment: sự thưởng thức
Musement: sự giải trí
Having some one around who always fears the worst isn’t really a lot of (22)_____ we all

01

know
 Có ai đó bên cạnh mà cứ luôn sợ những điều tồi tệ nhất không thực sự vui, chúng ta đều

ai
H

biết ai đó chỉ nhìn thấy một đám mây vào ngày nắng và nói : “ Có vẻ như trời sắp mưa”

oc

someone who sees a single cloud on a sunny day and says: “It looks like rain.”

23. A

hi

D

About: về

nT

With: với
Over: trên, vượt quá

uO

Against: chống lại

Ta
iL
ie

But if you catch yourself thinking such things, it’s important to do something (23)_____ it.
 Nhưng nếu bạn bắt gặp chính bản thân mình cũng suy nghĩ về những điều như thế, rất
quan trọng để làm điều gì đó về nó.
24. C

up
s/

Judge: phán xét
Concern: quan tâm

ro

Accord: theo như

om
/g

Follow: theo sau

You can change your view of life, (24)_____ to psychologists, => Bạn có thể thay đổi cái
25. D

ok

Product: sản phẩm

.c

nhìn về cuộc sống theo các nhà tâm lý học.

bo

Purpose: mục đích

ce

Reason: lý do

Result: kết quả

w

w

w

.fa

Cụm từ: as a result ( và kết quả là)
26. C

Possible: có thể
Hopeful: đầy hi vọng
Likely: có vẻ như
Welcome: chào đón/ không có gì

www.facebook.com/groups/TaiLieuOnThiDaiHoc01


www.facebook.com/groups/TaiLieuOnThiDaiHoc01

Optimists are more (26)_____ to start new projects and generally more prepared to take risks.
 Những người lạc quan có vẻ như sẵn sáng bắt đầu những dự án mới và nhìn chung sẵn
sàng hơn để chấp nhận thử thách, rủi ro.

01

27. C
Position: vị trí

oc

Opinion: ý kiến

ai
H

Attitude: thái độ
View: quan điểm

hi

D

Upbringing is obviously very important in forming your (27)_____ to the world. => Việc dạy

nT

dỗ hiển nhiên rất quan trọng trong việc hình thành thái độ đối với thế giới bên ngoài.
28. A

uO

Depend…on: dựa vào

Ta
iL
ie

Believe…in: tin tưởng vào
Trust…in: tin tưởng vào
Hope: hi vọng

Some people are brought up to (28)_____ too much on others and grow up forever blaming

up
s/

other

people when anything goes wrong. => Một số người được dạy dỗ dựa dẫm quá nhiều vào

ro

người khác

om
/g

và mãi đổ lỗi cho người khác khi có sai sót.
29. A
Far: xa

ok

Opposite: đối diện

.c

Other: khác

bo

Next: bên cạnh

ce

Cụm từ “on the other hand”: mặt khác
30. A

w

w

w

.fa

Get on: bước lên( tàu, xe); get on with: hòa nhập, thích nghi
Get out: ta ngoài
Get up: thức dậy
Get ovet: vượt qua
Most optimists, on the (29)_____ hand, have been brought up not to regard failure as
the end of the world-they just (30)_____ with their lives.
Mặt khác, hầu hết những người lạc quan được dạy dỗ không hối tiếc về những thất bại như

www.facebook.com/groups/TaiLieuOnThiDaiHoc01


www.facebook.com/groups/TaiLieuOnThiDaiHoc01

tận thế họ chỉ hòa nhập, thích nghi với cuộc sống của mình.
31. A
Tình huống quá bối rối đến nỗi mà cô ấy không biết làm gì.
32. A

oc

Nó được kỳ vọng rằng tăng thuế sẽ được thông báo trong báo cáo ngân sách ngày mai. =>

01

Cấu trúc: S+be+ so + tính từ+ that S+V = So tính từ be S that S+V => quá…đến nỗi mà

ai
H

câu bị động: Việc tăng thuế được kỳ vọng sẽ được thông báo trong báo cáo ngân sách ngày
mai.

D

33. B

hi

Fiona đã gõ báo cáo này khoảng 1 giờ đồng hồ. = Nó đã được gần 1 giờ đồng hồ kể từ khi

nT

Fiona bắt đầu gõ báo cáo này.

uO

34. B

Ta
iL
ie

Tôi không thể làm bài kiểm tra vì nó quá khó. => Câu điều kiện loại 2 : if S+ quá khứ đơn,
S+ would Vo
35. A

Trẻ con không thể đi bơi vì biển xấu = Biển quá xấu cho trẻ con đi bơi => Cấu trúc: too…to

up
s/

Vo: quá…để làm cái gì
36. B

ro

On -> by far bổ trợ nghĩa cho so sánh hơn

om
/g

37. B

Because of => because vì sau đó là một mệnh đề
38. C

.c

Are => is vì S1, along with S2 động từ chia theo chủ ngữ 1 ( Mr. Stevens)

ok

39. C
40. D

bo

Writing => to write vì các động từ trước đó được nối với nhau bằng “ and” đều ở dạng to Vo

ce

To elect => to be elected vì câu mang nghĩa bị động ( Vào năm 1960, John F. Kennedy đã trở

w

w

w

.fa

thành người đàn ông trẻ nhất được bầu chọn làm tổng thống.)
41. B

Chủ đề của bài đọc này là gì? => Môi trường sống của cú sừng.
42. A
Cụm từ a resonant hoot(tiếng kêu vang) đồng nghĩa với một âm thanh.
43. D

www.facebook.com/groups/TaiLieuOnThiDaiHoc01


www.facebook.com/groups/TaiLieuOnThiDaiHoc01

Có thể suy ra từ bài đọc rằng việc tán gái của những con cú sừng => là một quá trình chủ
động
Dẫn chứng: To impress her, the male does a strange courtship dance. He bobs. He bows. He
makes flying sorties into the air. Sometimes he returns with an offering of food. They share

44. A
Theo bài đọc, cú sừng => có thể sinh sống trong những cái tổ đã qua sử dụng.

D

time to the beat of an inner drum.

ai
H

oc

the repast, after which she joins the dance, hopping and bobbing about as though keeping

hi

Dẫn chứng: Owls are poor home builders. They prefer to nest in a large hollow in a tree or

uO

45. C

nT

even to occupy the deserted nest of a hawk or crow.

Ta
iL
ie

Theo bài đọc việc nào sau đây là công việc của cú mẹ => ngồi trông tổ

Dẫn chứng: The mother lays two or three round, dull white eggs. Then she stoically settles
herself on the nest and spreads her feather skirts about her to protect her precious charges
from snow and cold.

up
s/

46. D

Precious charges = the eggs: báu vật ( đối với cú mẹ) là những quả trứng.

ro

47. D

om
/g

Theo bài đọc, cú con ăn mọi thứ TRỪ => đậu và hạt giống
Dẫn chứng: They clamor for food and keep the parents busy supplying mice, squirrels,
rabbits, crayfish, and beetles.

.c

48. D

ok

They = the young birds: những chú chim non

bo

49. B

Có thể suy ra từ bài đọc rằng những con chim bố mẹ của những chim cú con => Có thể không

ce

gặp lại con của chúng sau tháng 11.

w

w

.fa

The parent birds weary of family life by November and drive the young owls away to

w

01

ruffles his feathers and hops around with an important air. He flutters from limb to limb and

establish hunting ranges of their own.
50. D
Wear of = tire of: mệt mỏi ( vì việc gì đó)

www.facebook.com/groups/TaiLieuOnThiDaiHoc01



Tài liệu bạn tìm kiếm đã sẵn sàng tải về

Tải bản đầy đủ ngay

×