Tải bản đầy đủ

8 thpt ngo gia tu vinh phuc nam 2017 lan 1 co loi giai

www.facebook.com/groups/TaiLieuOnThiDaiHoc01
ĐỀ THI THỬ LẦN 1 THPT QUỐC GIA NĂM 2017

SỞ GD  ĐT VĨNH PHÚC

Môn: TIẾNG ANH

THPT NGÔ GIA TỰ

Thời gian làm bài: 60 phút, không kể thời gian phát đề

(Đề thi có 50 câu / 4 trang)

oc

Họ và tên thí sinh: …………………………………………… SBD: ……………………………….

01

Mã đề: 169


ai
H

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs
from the other three in pronunciation in each of the following questions.
A. formed

B. naked

C. recorded

D. trusted

Question 2:

A. busy

B. answer

C. person

D. basic

nT

hi

D

Question 1:

other three in pronunciation in each of the following questions.
A. generation

B. situation

Question 4:

A. approach


B. leftovers

C. education

D. examination

C. supportive

D. biologist

Ta
iL
ie

Question 3:

uO

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose stress differs from the

up
s/

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to show the underlined part that needs correction.
Question 5: The (A) shopkeeper warned the boys don't (B) learn their (C) bicycles against (D) his

ro

windows.

om
/g

Question 6: The (A) people who they (B) hadn't seen the weather forecast were (C) caught unaware (D)
by the hurricane.

Question 7: No longer satisfied (A) with the emphasis (B) of the Denishawn school, Martha has (C)

ok

.c

moved to the staff of (D) the Eastman school in 1925.

bo

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the
following questions.

ce

Question 8: Ann's encouraging words gave me _________ to undertake the demanding task once again.
B. an incentive

.fa

A. a point

C. a resolution

D. a target

w

w

w

Question 9: I don’t suppose there is anyone there, _________?
A. do I

B. isn't there

C. is there

D. don't I

Question 10: He wanted to know whose car I had borrowed _________
A. the last evening

B. last night

C. yesterday evening

D. the previous night

Question 11: Are you taking_________ this semester?
A. house economics

B. home economic

C. house economic

D. home economics
Trang 1

www.facebook.com/groups/TaiLieuOnThiDaiHoc01


www.facebook.com/groups/TaiLieuOnThiDaiHoc01
Question 12: We should participate in the movements_________ the natural environment.
A. organizing to conserve

B. organized to conserve

C. organized conserving

D. which organize to conserve

Question 13: He does not_________ his fellow-workers and there are often disagreements between
them.
B. put up with

C. go on with

D. take to

01

A. get on with
A. bears

B. runs

C. holds

oc

Question 14: My mother _________ the responsibility for running the household.
D. takes

ai
H

Question 15: Sarah and I _________ reserved the rooms in the same hotel. She was really surprised to
B. practically

C. coincidentally

D. deliberately

hi

A. intentionally

B. scene

C. signature

nT

Question 16: Anna waved to us as a_________ that he saw us.
A. signal

D

see me there.

D. scenery

uO

Question 17: Not until Kentucky’s Mammoth Cave had been completely explored in 1972_________
B. the realization of its full extent

C. was its full extent realized

D. that its full extent was realized

Ta
iL
ie

A. when was its full extent realized

Question 18: Knocking on closed doors before entering can be a great way for children to practice
A. respecting

up
s/

_________ behaviors.
B. respectful

C. respected

D. respective

Question 19: My sister and her husband _________ over to my house for dinner tomorrow evening.
C. going to come

ro

B. come

D. are coming

om
/g

A. came

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the most suitable response to complete
each of the following exchanges.

.c

Question 20: John: ” Do you think that we should use public transportation to protect our environment?”

ok

Laura: “________________.”
B. There is no doubt about it.

C. Well, that’s very surprising

D. Yes, it’s an absurd idea

ce

bo

A. Of course not. You bet.

.fa

Question 21: Alice: “How about having a drive to the countryside this weekend?”
B. Not at all

C. No, thanks

D. Let’s go

w

A. That’s a good idea

w

w

Mary: “________________. ”

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word or phrase that is CLOSEST in
meaning to the underlined part in each of the following questions.
Question 22: The sales of drugs is controlled by law in most of countries

Trang 2
www.facebook.com/groups/TaiLieuOnThiDaiHoc01


www.facebook.com/groups/TaiLieuOnThiDaiHoc01
A. permitted

B. restricted

C. illegal

D. binding

Question 23: Gradually more children were sent to the class as their parents realized that the young
teacher was trying her best to help their poor kids.
B. Progressively

C. Slowly

D. Firstly

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word or phrase that is OPPOSITE

oc

in meaning to the underlined part in each of the following questions.
Question 24: I can’t stand people who treat animals cruelly.
B. gently

C. brutally

D. cleverly

ai
H

A. reasonably

01

A. Weakly

D

Question 25: About 95 percent of all animals are invertebrates which can live anywhere, but most, like
B. without backbones

C. without ribs

D. with backbones

nT

A. with ribs

hi

the starfish and crabs, live in the ocean.

uO

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that is closest in meaning

Ta
iL
ie

to each of the following questions.

Question 26: When the unemployment rate is high, the crime rate is usually also high.
A. The higher the unemployment rate is, the higher the crime rate is.

up
s/

B. The unemployment rate is as high as the crime rate.

C. The unemployment rate and the crime rate are both higher.
D. The high rate of unemployment depends on the high rate of crime.

ro

Question 27: "It can't be Mike who leaked the document, it might be Tom." said our manager.

om
/g

A. Our manager blamed Tom for having leaked the document instead of Mike.
B. Our manager showed his uncertainty about who leaked the document: Mike or Tom.
C. Our manager suspected Tom of having leaked the document, not Mike.

.c

D. Our manager made it clear that Tom was the one who leaked the document, not Mike.

ok

Question 28: Mr. Smith is very interested in our plan. I spoke to him on the phone last night.

bo

A. Mr. Smith is very interested in our plan to whom I spoke on the phone last night.

ce

B. Mr. Smith, who is very interested in our plan, I spoke to on the phone last night.
C. Mr. Smith, who I spoke on the phone last night, is very interested in our plan.

w

.fa

D. Mr. Smith, to whom I spoke on the phone last night, is very interested in our plan.

w

w

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that best combines of each
pair of sentences in the following questions.
Question 29: You’d better take the keys. It’s possible I’ll come home late.
A. You’d better take the keys as I possibly come home late.
B. I’ll probably come home late so that you’d better take the keys.

Trang 3
www.facebook.com/groups/TaiLieuOnThiDaiHoc01


www.facebook.com/groups/TaiLieuOnThiDaiHoc01
C. If I come home late, you’d better take the keys.
D. You’d better take the keys in case I come home late.
Question 30: The student next to me kept chewing gum. That bothered me a lot.
A. The student next to me kept chewing gum, which bothered me a lot.
B. The student next to me kept chewing gum, that bothered me a lot.

01

C. The student next to me kept chewing gum bothering me a lot.

oc

D. The student next to me kept chewing gum bothered me a lot.

ai
H

Read the passage and mark A, B, C, or D to indicate the correct answer to each of the blanks.

D

In a small village in North Yorkshire, there is a big old farmhouse ______(31) three families live

hi

together. Alice and George and their three children, Joe and Pam and their two children, and Sue and her

nT

baby daughter. The adults divide up the work between them. George does the cooking, Joe and Sue do
almost the housework. Pam looks after the shopping and ______(32) the repairs, and Alice takes care of

uO

the garden.

Ta
iL
ie

Alice, George and Sue go out to work. Joe works at home ______(33) computer systems, and
Pam, who is a painter, looks after the baby during the day. Two of the children go to school in the village,
but the three oldest ones go by bus to the secondary school in the nearest town, ten miles away.

up
s/

The three families get ______(34) well, and enjoy their way of life. There are a few difficulties, of
course. Their biggest worry at the moment is money- one of the cars needs replacing, and the roof needs
some expensive repairs. But this isn't too serious- the bank has agreed to a loan, which they expect to be

ro

able to pay back in three years. And they all say they would much rather go on living in their old

om
/g

farmhouse ______(35) move to a luxury flat in a big city.
B. where

C. in where

D. which

B. makes

C. prepares

D. fulfils

B. and design

C. designing

D. who designs

Question 34: A. on

B. off

C. with

D. in

Question 35: A. then

B. than

C. to

D. therefore

Question 32: A. does

ce

bo

ok

Question 33: A. designs

.c

Question 31: A. that

.fa

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the

w

w

w

correct answer to each of the questions.
The Hindu cultural celebrates marriage as a pure and pristine rite enabling two individuals start

their journey of life together. It puts emphasis on the values of happiness, harmony and growth and could
be traced back from the Vedic times.
Months before the wedding ceremony, an engagement is held which is called "mangni". The
couple is blessed here with gifts, jewelry and clothes. Another important ritual is the "mehendi" which is

Trang 4
www.facebook.com/groups/TaiLieuOnThiDaiHoc01


www.facebook.com/groups/TaiLieuOnThiDaiHoc01
a paste made from the leaves of henna plant. It is the traditional art of adorning the hands and the feet of
the bride with mehendi and the name of the groom is also hidden in the design.
On the day of marriage, the couple exchanges garlands as a gesture of acceptance of one another
and a pledge to respect one another as partners which is known as "jaimala". This is followed by
her as an equal partner.

oc

Another ritual is the "havan" in which the couple invokes Agni, the god of Fire, to witness their

01

"kanyadaan", where the father of the bride places her hand in the groom's hand requesting him to accept

commitment to each other. Crushed sandalwood, herbs, sugar rice and oil are offered to the ceremonial

ai
H

fire. The "gath bandhan" takes place where scarves of the bride and groom are tied together symbolizing

D

their eternal bonThis signifies their pledge before God to love each other and remain loyal. The couple

hi

then takes four "mangal pheras" or walk around the ceremonial fire, representing four goals in life:

nT

"Dharma", religious and moral duties; "Artha", prosperity; "Kama" earthly pleasures; "Moksha", spiritual
salvation.

uO

The couple also takes seven steps together to begin their journey, called the "saptapardi". Then

Ta
iL
ie

the ritual of "sindoor" takes place where the groom applies a small dot of vermilion, a red powder to the
bride's forehead and welcomes her as his partner for life. This signifies the completion of the marriage.
The parents of the bride and the groom then give their blessings, "ashirwad" to the newlywed couple as

up
s/

they touch the feet of their parents.

Question 36: What might be the most suitable title for this reading passage?
B. The Hindu religion

om
/g

C. The Hindu wedding

ro

A. The Hindu culture

D. The Hindu tradition

Question 37: What does the word magni stand for?
A. the wedding

.c

B. the paste made from the leave of one another

ok

C. the engagement

bo

D. the gesture of acceptance of one another

ce

Question 38: What do the Hindu people think about marriage?
A. It is entirely a spiritual traditional ritual allowing two individuals to live together.

.fa

B. It is a belief in the growth of a family newly formed by two individuals.

w

w

w

C. It is a wish of happiness and harmony to come to two individuals.
D. It is just a living-together announcement of two individuals.

Question 39: What can the word adorning be best replaced by?
A. decorating

B. painting

C. repairing

D. dying

Question 40: What can the word invokes be best replaced by?
A. tells

B. says

C. prays

D. talks

Trang 5
www.facebook.com/groups/TaiLieuOnThiDaiHoc01


www.facebook.com/groups/TaiLieuOnThiDaiHoc01
Question 41: Why does the couple exchange garlands?
A. to do a ritual
B. to show both their acceptance of and the swear to respect the partner.
C. to express their acceptance of one another and a wish of happiness.
D. to express their vow to respect each other for the whole life.

01

Question 42: When is the wedding ceremony completed?

oc

A. When the parents of the bride and the groom give their blessings to the couple.
B. When the couple touches their parents' feet.

ai
H

C. When the couple makes seven steps together.

hi

D

D. When the groom applies a small dot of vermillion of the bride's forehead.

nT

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the
correct answer to each of the questions.

uO

A Japanese construction company plans to create a huge independent city-state, akin to the

Ta
iL
ie

legendary Atlantis, in the middle of the Pacific Ocean. The city, dubbed “Marinnation”, would have
about one million inhabitants, two airports, and possibly even a space port. Marinnation, if built, would
be a separate country but could serve as a home for international organisations such as the United Nations

up
s/

and the World Bank.

Aside from the many political and social problems that would have to be solved, the engineering
task envisaged is monumental. The initial stage requires the building of a circular dam eighteen miles in

ro

diameter attached to the sea bed in a relatively shallow place in international waters. Then, several

om
/g

hundred powerful pumps, operating for more than a year, would suck out the sea water from within the
dam. When empty and dry, the area would have a city constructed on it. The actual land would be about
300 feet below the sea level. According to designers, the hardest task from an engineering point of view

.c

would be to ensure that the dam is leak proof and earthquake proof.

ok

If all goes well, it is hoped that Marinnation could be ready for habitation at the end of the second

bo

decade of the twenty-first century. Whether anyone would want to live in such an isolated and artificial

ce

community, however, will remain an open question until that time.

.fa

Question 43: According to the text, Marrination, when built, will be a(an)__________ city.
A. underwater

B. underground

A. likely

B. close

C. marine

D. legendary

w

w

w

Question 44: The word ‘akin’ in paragraph 1 could be best replaced by __________.
C. next

D. similar

Question 45: Which of the following would NOT be a problem for the construction plan?
A. social

B. political

C. engineering

D. financial

Question 46: Which of the following is NOT true according to the text?
A. Marinnation would have about one million inhabitants.

Trang 6
www.facebook.com/groups/TaiLieuOnThiDaiHoc01


www.facebook.com/groups/TaiLieuOnThiDaiHoc01
B. Marinnation will be built in a deep place in the Pacific Ocean.
C. Marinnation will be located in the middle of the Pacific Ocean.
D. Marinnation could be served as home for international organisations.
A. important and difficult

B. like a large monument

C. important and historic

D. serving as a monument

A. draw out

B. dry up

C. take out

oc

Question 48: The phrase ‘suck out’ in paragraph 2 is closest in meaning to which of the following?

01

Question 47: The word ‘monumental’ in Paragraph 2 means __________.

D. pull out

B. 2012

C. 2010

D. 2020

D

A. 2002

ai
H

Question 49: According to the text, people could come to live in the future city in the year __________.

hi

Question 50: What does the author imply in the last sentence of the passage?
B. The construction of Marinnation could never be completed in time.

uO

C. People might not want to live in an isolated and artificial community.

nT

A. People will ask an open question about living in Marinnation.

Ta
iL
ie

D. People will ask how they can live in such an isolated and artificial city.

3.D
13.A
23.B
33.C
43.C

LỜI GIẢI CHI TIẾT

4.A
14.D
24.C
34.A
44.D

5.B
15.C
25.B
35.B
45.D

ro

2.A
12.B
22.D
32.B
42.D

om
/g

1.A
11.D
21.A
31.B
41.B

up
s/

ĐÁP ÁN

6.B
16.A
26.A
36.C
46.B

7.C
17.C
27.C
37.C
47.A

8.B
18.B
28.D
38.A
48.A

9.C
19.D
29.D
39.A
49.D

10.D
20.B
30.A
40.C
50.C

.c

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs

ok

from the other three in pronunciation in each of the following questions.

bo

1. A – phát âm là /d/, những từ còn lại phát âm là /id/.

ce

2. A – phát âm là /z/, những từ còn lại phát âm là /s/.

.fa

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose stress differs from the

w

other three in pronunciation in each of the following questions.

w

w

3. D – trọng âm rơi vào âm thứ 4, những từ còn lai rơi vào âm thứ 3.
4. A – trọng âm rơi vào âm thứ 2, những từ còn lại rơi vào âm thứ nhất.
Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to show the underlined part that needs correction.
5. B – warn somebody against something/doing something : cảnh báo ai không được làm gì.

Trang 7
www.facebook.com/groups/TaiLieuOnThiDaiHoc01


www.facebook.com/groups/TaiLieuOnThiDaiHoc01

6. B – thừa chữ “they‟, đại từ quan hệ „who‟ thay thế cho chủ ngữ là người.

ai
H

following questions.

oc

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the

01

7. C – “in 1925” => 1 sự kiện xảy ra và kết thúc trong quá khứ => thì quá khứ đơn.

8. B – incentive (sự khích lệ) là hợp nghĩa nhất.

hi

D

9. C – Câu đầu có I + các động từ sau: think, believe, suppose, figure, assume, fancy, imagine, reckon,

uO

Ta
iL
ie

10.D – câu tường thuật “last night‟ => “the previous night‟.

nT

expect, seem, feel that + mệnh đề phụ. Lấy mệnh đề phụ làm câu hỏi đuôi.

11.D – home economics: Kinh tế gia đình là tên 1 môn học.

up
s/

12.B – movements organized to conserve (những động thái được tổ chức để bảo toàn …)
13.A – get on with somebody : hòa hợp với ai đó.

ro

14.D – take the responsibility for : nhận trách nhiệm làm gì.

om
/g

15.C – coincidentally : một cách trùng hợp.
16.A – signal : dấu hiệu.

17.C – cấu trúc Not until + N/mệnh đề, mệnh đề đảo: không cho đến tận khi.

.c

18.B – respectful behavior: hành vi lễ phép.

bo

ok

19.D – thì hiện tại tiếp diễn nói về hành động chắc chắn sẽ xảy ra trong tương lai gần.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the most suitable response to complete

ce

each of the following exchanges.

w

.fa

20.B – There is no doubt about it : Thể hiện sự đồng tình với ý kiến nào đó.

w

w

21.A – That‟s a good idea : Thể hiện sự đồng tình với ý kiến nào đó

Trang 8
www.facebook.com/groups/TaiLieuOnThiDaiHoc01


www.facebook.com/groups/TaiLieuOnThiDaiHoc01
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word or phrase that is CLOSEST in
meaning to the underlined part in each of the following questions.
22.D – binding : ràng buộc, bắt buộc.

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word or phrase that is OPPOSITE

oc

in meaning to the underlined part in each of the following questions.

01

23.B – Gradually = progressively : dần dần từ từ

24.C – cruelly = brutally : một cách độc ác, tàn nhẫn

D

ai
H

25.B – invertebrate : không xương sống

hi

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that is closest in meaning

nT

to each of the following questions.

26.A – Khi tỉ lệ thất nghiệp cao, tỉ lệ tội phạm thường cũng cao. => Tỉ lệ thất nghiệp càng cao, tỉ lệ tội

uO

phạm càng cao.

Ta
iL
ie

27.C – “Không thể là Mike làm lộ tài liệu, mà có lẽ là Tom.” Quản lí của chúng tôi nói => Quản lí của
chúng tôi nghi ngờ Tom đã làm lộ tài liệu, không phải Mike.

28.D – Ông Smith rất quan tâm đến kế hoạch của chúng ta. Tôi đã nói chuyện với ông ta trên điện thoại

up
s/

tối hôm qua. => Ông Smith, người mà tôi nói chuyện trên điện thoại hôm qua, rất quan tâm đến kế hoạch
của chúng ta

ro

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that best combines of each

om
/g

pair of sentences in the following questions.

29.D – Bạn nên cầm chìa khóa theo. Có thể tối nay tôi sẽ về nhà muộn => Bạn nên cầm chìa khóa theo
trong trường hợp tôi về nhà muộn.

.c

30.A – Học sinh cạnh tôi cứ nhai kẹo cao su. Điều đó rất làm phiền tôi => Học sinh cạnh tôi cứ nhai kẹo

bo

ok

cao su, điều này làm tôi rất phiền

ce

Read the passage and mark A, B, C, or D to indicate the correct answer to each of the blanks.
31.B – đại từ where = giới từ + which thay thế cho chủ ngữ là địa điểm.

.fa

32.B – make repair : sửa chữa đồ đạc.

w

33.C – hai động từ nối liền nhau có dạng V + V-ing hoặc to V diễn tả 2 hoạt động bổ sung nghĩa cho

w

w

nhau.
34.A – get on well : hòa hợp với nhau.
35.B – would rather / than : thích cái gì hơn cái gì

Trang 9
www.facebook.com/groups/TaiLieuOnThiDaiHoc01


www.facebook.com/groups/TaiLieuOnThiDaiHoc01
Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the
correct answer to each of the questions.
36.C – bài viết nói về một đám cưới Hindu
37.C – magni: lễ đính hôn. – dòng thứ nhất đoạn thứ 2. “Months before the wedding ceremony, an
38.A – dòng thứ nhất, đoạn thứ nhất. “The Hindu cultural celebrates marriage as a pure and pristine rite

oc

enabling two individuals start their journey of life together. It puts emphasis on the values of happiness,

01

engagement is held which is called "mangni".”

harmony and growth and could be traced back from the Vedic times.”

ai
H

39.A – adorn = decorate : trang điểm

D

40.C – invoke = pray : cầu, khấn.

hi

41.B – dòng thứ nhất, đoạn thứ ba. “On the day of marriage, the couple exchanges garlands as a gesture

nT

of acceptance of one another and a pledge to respect one another as partners which is known as
"jaimala".”

uO

42.D – dòng thứ nhất, đoạn cuối cùng. “Then the ritual of "sindoor" takes place where the groom applies
This signifies the completion of the marriage.”

Ta
iL
ie

a small dot of vermilion, a red powder to the bride's forehead and welcomes her as his partner for life.

up
s/

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the
correct answer to each of the questions.

43.C – underwater city : thành phố dưới đáy biển. dòng đầu tiên, đoạn thứ nhất. “A Japanese construction

ro

company plans to create a huge independent city-state, akin to the legendary Atlantis, in the middle of the

om
/g

Pacific Ocean.”

44.D – akin = similar : gần giống.

45.D – dòng thứ nhất đoạn thứ 2. “Aside from the many political and social problems that would have to

.c

be solved, the engineering task envisaged is monumental.”

ok

46.B – dòng thứ 2, đoạn thứ 2. “The initial stage requires the building of a circular dam eighteen miles in

bo

diameter attached to the sea bed in a relatively shallow place in international waters.”

ce

47.A – monumental : quan trọng, vĩ đại, xuất sắt, đầy thách thức.
48.A – suck out = draw out : dẫn nước ra.

.fa

49.D – dòng thứ nhất, đoạn thứ 3. “If all goes well, it is hoped that Marinnation could be ready for

w

habitation at the end of the second decade of the twenty-first century.”

w

w

50.C – Tác giả đặt câu hỏi về việc liệu người ta có muốn sống trong một cộng đồng cách biệt và nhân tạo
như thế không.

Trang 10
www.facebook.com/groups/TaiLieuOnThiDaiHoc01



Tài liệu bạn tìm kiếm đã sẵn sàng tải về

Tải bản đầy đủ ngay

×